Kako je saopćeno iz FUCZ-a, zbog složenosti zadatka tim su sačinjavali specijalisti za uklanjanje eksplozivnih sredstava i gorsko spašavanje, a u svojstvu posmatrača pridružio im se i pukovnik Helmut Fiedler, šef zajedničkih vojnih poslova u Glavnom štabu EUFOR-a.

- Transport tima na i sa lokacije zadatka izvršen je helikopterom Agusta Bell 212 Austrijskih oružanih snaga iz sastava EUFOR-a iz baze u Butmiru. Za vrijeme izvršenja zadatka u pripravnosti je bio helikopter za medicinsku evakuaciju u slučaju potrebe. Slijetanja su izvršena na pogodnoj zaravni oko 100 metara jugoistočno od vrha Mala ćaba, a eksplozivna sredstva su pronađena uz samu markiranu planinarsku stazu na dionici Mala ćaba - Bijela voda. Tokom izvršenja zadatka pronađena su četiri eksplozivna ostatka koja su uništena u dvije odvojene detonacije - navodi se u saopćenju FUCZ-a.

Iako su eksplozivna sredstva pronađena na nenaseljenom terenu, zbog činjenice da su se nalazila neposredno uz markiranu planinarsku stazu, koja je izuzetno teška i strma, a veoma je popularna i posjećena, morala su biti uklonjena. Kako bi evakuacija u slučaju nesreće izazvane ovim eksplozivnim sredstvima na tom terenu bila izuzetno složena i zahtjevna, posebno u slučaju lošeg vremena, bilo je potrebno preventivno djelovati i ukloniti sredstva koja su ugrožavala planinare.

Pukovnik Fiedler pohvalio je profesionalnost tima i način na koji je na terenu pristupljeno izvršenju ovog veoma složenog i opasnog zadatka.

Predstavnici FUCZ-a izrazili su zahvalnost EUFOR-u jer je osiguranjem helikopterskog transporta na planinu Treskavicu umnogome olakšao realizaciju zadatka.