open-navfaktor-logo
search
Zbog kvarenja
Uništena 21 tona kurbanskog mesa
Agencija za hranu i veterinu Kosova uništila je 21 tonu pokvarenog kurbanskog mesa iz skladišta u Prištini, a do inspekcije je došlo na osnovu zahtjeva zvaničnika Islamske zajednice Kosova. 
21.08.2019. u 19:39
get url
text
Ilustracija

Agencija za hranu i veterinu Kosova uništila je 21 tonu pokvarenog kurbanskog mesa iz skladišta u Prištini koji je bio pod ugovorom sa Islamskom zajednicom Kosova. Portparol Agencije za hranu i veterinu Lamir Thaci potvrdio je da je izvršena inspekcija mesa na osnovu zahtjeva zvaničnika Islamske zajednice Kosova, a zbog sumnje u sigurnost mesa, koje je bilo smješteno u ugovorenom skladištu sa lokacijom na Veterniku u Prištini. 

Inspektori AHV-a su, prema izjavi Thacija, u skladištu na Veterniku pronašli 21 tona goveđeg mesa. Oni su poslije detaljne inspekcije procijenili da skladišteno meso nije bilo na vrijeme zamrznuto. 

- Kapacitet hlađenja skladišta nije bio u stanju da zamrzne meso do potrebne temperature skladištenja, što je rezultiralo kontaminacijom ili propadanjem mesa. Fizički i organoleptički pregled pokazao je da je meso počelo da mijenja boju, na nekim pakovanjima je došlo do curenja krvi, što dokazuje da se meso otapalo i zaleđivalo i da je počelo da miriše - navodi portparol AHV-a. 

Odnošenje mesa je počelo danas i vrši ga kompanija za odvoz smeća na deponiji u Obiliću, pod nadzorom inspektora Agencije za hranu i veterinu. 

Portparol Islamske zajednice Kosova Ahmet Sadriu potvrdio je za AA da je kontrola mesa od kurbana urađena na zahtjev Islamske zajednice.  Sadriju je naglasio da je pokvareno meso bilo meso od kurbana namenjeno porodicama s potrebama, ali da je do kvarenja došlo zbog nedostatka potrebne infrastrukture za njegovo održavanje.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.