open-navfaktor-logo
search
Problem za mještane
Uništavaju usjeve u potrazi za hranom: Vogošćanski lovci odvraćaju divlje svinje od naselja
Stanovnici vogošćanskog naselja Ugorsko u posljednje vrijeme imaju veliki problem sa divljim svinjama koje u potrazi za hranom dolaze iz okolnih šuma i uništavaju usjeve.
08.06.2020. u 16:59
get url
text

Prema riječima Mufida Alića, sekretara Udruženja Lovačka organizacija "Lane" iz Vogošće, divlje svinje su ranije sa rejona Žuči išle prema smetljištu u općini Novi Grad kako bi se hranile, ali otkako je smetljište zatvoreno, one su se pojavile na potezu prema Vogošći, a vjerovatno i u drugim sarajevskim općinama u tom kraju.

- Pošto su "zatvorene" zbog naseljenih mjesta i puteva, one teško mogu izaći odatle i nalaze se u nekom "džepu" u rejonu Žuči, Kobilje Glave, Zabrđa i dijelu oko smetljišta u Novom Gradu. Budući da se u naseljenim mjestama ranije nisu kretale ni boravile, ljudi nisu ograđivali ili pravili zaštitu za svoje usjeve, tako da im u posljednje vrijeme divlje svinje nanose štetu i uglavnom rove krompir – kazao je Alić.

Istakao je da niko od građana ovom Udruženju nije prijavljivao problem sa divljim svinjama, nego da su te prijave uglavnom išle prema Općini Vogošća od koje su tražili pomoć.

- Pošto mi gazdujemo lovištem, Općina je odredila da izdvoji određena sredstva kako bi nam pomogla da kupimo hranu za divlje svinje, tačnije kukuruz, te da je u nekom narednom periodu u etapama iznosimo. To ćemo raditi dok se ne stvore uvjeti da imaju hranu u lovištu – objasnio je.

Alić je dodao kako će se to raditi naredna dva do tri mjeseca, dok ne sazriju jabuke i kruške, a kasnije i žir bukve i hrasta.

- Budući da se radi o krmačama sa mladima, lov na divlje svinje je trenutno zakonom zabranjen i otvara se u oktobru. Osim toga, one dolaze u blizinu naselja, a lov je zabranjen u naseljenim mjestima. Jedini izlaz je iznošenje hrane i prehrana divljih svinja, kako bi ih odmamili od naselja – zaključio je sekretar ULO "Lane" Vogošća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.