VEZANI TEKST - Firma pod Dodikovom kontrolom usporava štampanje glasačkih listića

Kako je pojasnila, Ured je u najkraćem mogućem roku od četiri dana, nakon što je dostavljen dokaz o obaveznoj uplati naknade za pokretanje žalbenog postupka u iznosi od oko 7.000 KM, riješio žalbu grupe ponuđača koju su izjavili na odluku ugovornog tijela Centralne izborne komisije (CIK) BiH o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku nabavke usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića.

Ovakav zaključak donesen je jer žalbu izjavio punomoćnik kome je punomoć dao samo jedan član grupe ponuđača, dodaje Klobučar, koji je lider u grupi, ali on za izjavljivanje žalbe nije imao punomoć ostalih članova te grupe ponuđača što je u skladu s njihovim ugovorom.

Na sjednici je, dodaje, procesno riješena ta žalba i nije se ulazilo u meritum žalbe jer se za to nisu stekli uvjeti obzirom da je izjavljena od neovlaštene osobe.

- Tu procesnu pretpostavku je mogla utvrditi i Centralna izborna komisija u roku od pet dana od primitka žalbe što se dogodilo 28. jula te donijeti isti zaključak kao i Ured. Oni su to propustili uraditi te smo je mi danas procesno riješili. Naš zaključak je konačan i ovršan i postupak se nastavlja - zaključila je Kobučar.

Podnosilac žalbe je grupa ponuđača i to Atlantik iz Banje Luke, te kompanije Igepa bh i Farma prom iz Sarajeva.

Prema okvirnom sporazumu, posao štampanja glasačkih listića, vrijedan 805.528 KM sa PDV-om, dodijeljen je firmi Unioninvestplastika Sarajevo.