open-navfaktor-logo
search
Koristan vodič
Unijet ćete zdravo, a nećete se udebljati: Šta od hrane ponijeti na posao
Zašto bi uopće neko pripremao hranu i nosio je na posao? Pa, za početak, zato što nećete trošiti novac po trgovinama i pekarama na nezdrave peciva i grickalice koja vas neće zasititi, nego ćete još više ogladnjeti, a nakon što pojedeš takav obrok, savladat će vas umor.
29.01.2022. u 21:08
get url
text

Evo nekoliko savjeta – šta pripremati kao obrok za posao:

Ako imate navike jesti konkretne obroke najlakše vam je dan prije kupiti kilogram mesa (puretina ili piletina jer se mogu jesti i hladni). Meso podijelite na pet jednakih porcija, tanko ga isjeckajte, da se brže kuha ili peče.

Meso pripremite po želji, a kao dodatak skuhajte integralnu rižu, grašak, omiljeno integralno tijesto i sl.

Nabavite male plastične zdjelice koje neće zauzimati puno mjesta u vašoj torbi, a time i sami sebi smanjujete količinu koju ćete pojesti.

U drugu malu zdjelicu nasijecite sezonsku salatu ili jednostavno ponesite jedan malo masni jogurt.

Tako nećete ostati gladni, jer ćete jesti konkretnu hranu.

Pripremljena je sa začinima koje inače volite, a sadrži gotovo sve potrebne dnevne količine ugljikohidrata, proteina, kalcij iz jogurta, vitamine iz povrća.

Druga opcija je, ako ste veliki zaljubljenik u žitarice, da u ured ponesete nekoliko vrsta žitarica i voćni jogurt koji ćete jednostavno preliti po tome. No, to je dosta jednolična prehrana, pa vam može brzo dosaditi i lako ćete opet posegnuti za fast foodom, pecivima iz pekare ili kaloričnim grickalicama.

Odličan izbor je salata sa tunom. Iako je tuna jedna od najmasnijih riba, njene masti su zdrave.

Također uvečer kod kuće skuhate integralno tijesto (može ono u bojama, pa će lijepo i primamljivo i izgledati), ubacite neko povrće (paprike, paradajz, krastavci, cvekla...) sjeckano u njega i/ili nekoliko listova salate, kupusa i jednu konzervu tune.

Ta količina bi trebala biti dovoljna za dva, tri dana jer je tjestenina sama po sebi zasitna.

Ovakva salata je posebno dobra kada je hladna, pa ne morate voditi računa kada ćete to skuhati i kada ponijeti na posao jer može kod kuće stajati u frižideru.

Blitva sa krompirima je prepuna vitamina, a i dobro će vas zasititi. Skuhajte krompir sa malo soli i ocijedite, dodajte malo ulja da se ne lijepi.

Odvojeno skuhajte blitvu sa bijelim lukom ili kako je i inače pripremate sa nekim drugim začinima i samo spojite sa krompirom. Također je ukusno i hladno, a ako uz to ponesete zelenu salatu, paradajz i sl. imat ćete pravu vitaminsku gozbu.

Treba imati na umu da ovo nije dijeta, niti su ovo pretjerano niskokalorične namirnice. Radi se o tome da smanjujete količinu. Znatno!

Možda bi kod kuće pojeli dvije te porcije koliko nosite na posao, ili na poslu ne bi uopće jeli, pa "nadoknadili" kod kuće i ručak i večeru, ali ovim načinom dobit ćete potrebnu energiju da izdržite radni dan, a i prisiliti sami sebe da se naučite jesti manje količine.

Na radnom stolu ili u ladici uvijek držite flašu vode, najbolje prirodne ili mineralne, ali nikako ne gazirane.

Voda čisti toksine iz organizma, odlično gasi žeđ i jako važan je faktor pravilnog funkcioniranja metabolizma, a i cijelog tijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.