- Ovom prilikom mi kao žrtve agresije na nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu izražavamo duboko ogorčenje i negodovanje što oni koji su 9. januara 1992. godine nelegalno proglasili Državu srpskog naroda i u kontinuitetu od pet godina ubijali i ranjavali nedužno civilno stanovništvo grada Sarajeva i cijele BiH, danas nakon 30 godina proslavljaju neustavni dan Republike Srpske. 

Morate imati na umu da će svečani defile činiti i promovisati oni koji su 1.425 dana grad Sarajevo držali pod opsadom, gdje je ubijeno preko 12.000 Sarajlija, od toga 1.601 dijete, a preko 50.000 sarajlija je ranjeno. 

Tražimo od Vas u ime preko deset hiljada civilnih žrtava rata da iskoristite bonske ovlasti koje Vam daje Dejtonski sporazum i sankcionišete negatore presuda Ustavnog suda BiH i zabranite obilježavanje 9. januara dana Republike Srpske nastale na etničkom čišćenju i genocidu.

Napominjemo da je svako obilježavanje 9. januara sipanje soli na rane žrtvama, koje ni nakon 30 godina nisu dobile adekvatnu moralnu satisfakciju po pitanju procesuiranja ratnih zločina - navedeno je u pismo kojeg potpisuju Senida Karović, predsjednica Unije, i Muzafer Teskeredžić, generalni sekretar Unije.

Pismo OHR-u