Ponedjeljak, 10.05.2021.
FOTO: Anadolija

Unatoč pandemiji Japanci uživaju u trešnjinom cvijetu

Trešnjinom cvijetu (sakura) japanski umjetnici posvetili su hiljade stihova i slika, a u njegovu čast organizuje se i niz proljetnih festivala. Radi se o jednom od važnih simbola japanske kulture.

Unatoč mjerama uvedenim zbog širenja novog koronavirusa građani su preplavili parkove kako bi vidjeli cvijet koji latice otvara krajem marta i početkom aprila. Ulice Tokija su već poprimile prelijepe boje. 

Posmatranje trešnjinog cvijeta je japanski običaj koji uključuje osobe svih generacija. Svake godine veliki broj domaćih i stranih turista provodi veći dio vremena u parkovima pokušavajući da napravi najljepše fotografije trešnjinog cvijeta koji je vjesnik proljeća i simbol savršene ljepote u zemlji izlazećeg sunca.

Ritual uključuje i pjevanje posebnih pjesama, kao i uživanje u tradicionalnim gastronomskim poslasticama.

Međutim, ove godine je nešto drugačija situacija zbog koronavirusa i mjera koje se uvode u cijelom svijetu u cilju suzbijanja širenja zaraze. U Japanu se registruje manji broj zaraženih ali se osjeti utjecaj COVID-19. 

Vanredno stanje, koje se primjenjivalo u različitim regijama zemlje u periodu januar-mart, u potpunosti je okončano početkom sedmice.

Ipak, vlasti su upozorile građane da nema aktivnosti niti događaja po parkovima gdje se nalazi drveće sakura. 

Iskoristivši okončanje vanrednog stanja, Japanci nisu odustali od svoje tradicije i otišli su vidjeti ovo cvijeće.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh