Unapređenje ranog rasta i razvoja djece: Kod prve vakcine obavezan tim stručnjaka

objavljeno: 08.02.2018. u 15:57

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke zaduženo je da, u narednom periodu, u saradnji s federalnim ministarstvima zdravstva, rada i socijalne politike i finansija, te Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH i UNICEF-om BiH, koordinira realizaciju aktivnosti s ciljem izrade novog Strateškog plana za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH.

Nadija Bandić, pomoćnica federalne ministrice obrazovanja i nauke objašnjava za Faktor da će u okviru strateškog plana u fokusu biti djeca od nula do tri godine.

- U cijeloj našoj priči mi želimo da, kada se dijete donese na prvu vakcinu, da ga u domu zdravlja sačeka kompletan tim, koji će sagledati socijalno stanje djeteta, ophođenje roditelja prema njemu. Također, će vidjeti da li dijete odstupa od tipičnog razvoja. Nakon toga, automatski, na licu mjesta, neovisno o tome da li je roditelj prihvatio činjenicu da mu dijete odstupa od tipičnog razvoja, uključit će se cijeli tim stručnjaka od rehabilitatora, pedijatra. Znači, da dijete ima kompletnu uslugu i da se ako ima potrebe, što ranije prevenira. Da se to, što bi se moglo kasnije razviti, spriječi - objašnjava nam Bandić.

Dodaje kako su predviđene i posjete timova iz domova zdravlja porodicama koji će kod vakcinacije djece sagledati i dijete i porodicu sa svih aspekata.

- To se svakako realiziralo i u ranijem Strateškom planu za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH u periodu 2013 - 2017. godina. U narednom periodu ponovo bi trebalo da se sastane multisektorska radna grupa i odlučiti za koji period će biti napravljen novi dokument. Ali u svakom slučaju smo snažno opredijeljeni da se nastavi sa ovim aktivnostima, jer aktivnosti iz prethodnog perioda su donijele uspostavljanje inegrisanih centara za rani rast i razvoj pri domovima zdravlja - govori Bandić.

Naglašava kako je cilj integracija oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, kada je riječ o unapređenju ranog rasta i razvoja djece.