open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
UN: Zbog intenziviranih sukoba 300.000 Sirijaca napustilo domove u Idlibu
Mnoga manja mjesta i sela izložena su svakodnevnim bombardovanjima, a mete su nerijetko škole i džamije
07.01.2020. u 19:48
get url
text

Mark Cutts, zamjenik UN-ovog koordinatora za humanitarnu pomoć za sirijsku krizu, saopćio je kako je zbog intenziviranih sukoba od sredine decembra na jugu Idliba raseljeno više od 300.000 ljudi. Cutts u saopćenju izražava zabrinutost da se humanitarna situacija u Idlibu ne pogorša.

Dodao je kako nepovoljni zimski uslovi dodatno otežavaju situaciju u kojoj se nalaze raseljeni civili te dodao kako novi migrantski val pogoršava stanje u Idlibu. Navodi kako nastavljaju pristizati izvještaji o nepovoljnoj situaciji na terenu.

-Svaki dan dobijamo zastrašujuće izvještaje o porodicama koje traže pristup uslugama u prenatrpanim kampovima i urbanim sredinama, a koje su izložene svakodnevnom nasilju. Mnogi od njih se trenutno nalaze u školama, džamijama i javnim institucijama - rekao je Cutts.

{$galerijaFotografija}

Podsjetio je kako su mnoga manja mjesta i sela izložena svakodnevnim bombardovanjima, a da su mete nerijetko škole i džamije. Dodaje kako najmanje 13 zdravstvenih ustanova u Idlibu iz sigurnosnih razloga ne trenutno može pružati usluge. Cutts navodi kako humanitarne organizacije teško izlaze na kraj s povećanim potrebama te da su u izvještajima evidentirani značajni nedostaci među kojima su hrana, smještaj i zdravstvene usluge u Idlibu.

Podsjetio je kako je UN pozvao na poduzimanje mjera na zaštiti civila i zaustavljanje sukoba.

Idlib - 7. 1. 2019.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.