open-navfaktor-logo
search
Nedostatak skloništa
UN pozvao vlasti u BiH da hitno preuzmu svoju ulogu u vezi s migrantima
Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegvini su duboko zabrinute zbog još jedne potencijalne humanitarne situacije koja se razvija u nekim dijelovima zemlje zbog nedostatka skloništa za nekoliko hiljada migranata, izbjeglica i tražitelja azila.
15.12.2020. u 11:48
get url
text

- Oni su trenutno izloženi niskim temperaturama i lošim vremenskim uvjetima, bez pristupa osnovnim uslugama. Uz to, i dalje su izloženi mnogim rizicima povezanim s COVID 19 virusom. Uzimajući to u obzir, pozivamo vlasti da hitno preuzmu svoju vodeću ulogu, pravovremeno i koordinirano. Potrebna je brza akcija za rješavanje ovih hitnih potreba. Ali jednako tako, mora se posvetiti pažnja donošenju zajedničkih odluka i politika koje će donijeti dostojanstveno, dugoročno rješenje fokusirano na ljudska prava - saopćeno je iz UN-a u BiH.

U današnjoj izjavi iz ove organizacije navodi se da su UN-u i u 2020. godini nastavili raditi i pružati podršku vlastima i ljudima u Bosni i Hercegovini (BiH) u rješavanju složenih pitanja mješovitih migracija migranata, izbjeglica i tražitelja azila.

- UN prepoznaje napore koje su ljudi, zajednice i vlasti uložili na svim nivoima kako bi odgovorili na potrebe ovih ranjivih skupina. Istovremeno prepoznajemo da se učinkoviti odgovori na višestruke izazove - bilo to pandemija ili upravljanje mješovitim kretanjima - temelje na solidarnosti, koordinaciji i saradnji - navodi se u saopćenju.

UN poziva BiH da bez odlaganja usvoji sveobuhvatnu strategiju i plan usmjeren na promicanje i zaštitu ljudskih prava ljudi u pokretu, uključujući osnovne minimalne standarde zdravstva, smještaja, socijalne zaštite i obrazovanja.

Navode i da je BiH preuzela odgovornosti prema međunarodnim ugovorima; poštovati, štititi i ispunjavati obaveze ljudskih prava. Pozdravljamo to što je BiH usvojila Globalni sporazum za izbjeglice (GCR) i Globalni sporazum za sigurne, uređene i regularne migracije (GCM). Oni pružaju BiH uspostavljen okvir vladavine zakona koji uređuje pitanja izbjeglica i migracije, i tretira sve takve osobe u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava, i dostojanstvom i poštovanjem.

- UN je zajedno sa ljudima i institucijama u BiH u ovom pogledu, uključujući kroz pružanje tehničke podrške, izgradnju kapaciteta i druge praktične smjernice o zaštiti ljudskih prava migranata,  izbjeglica i tražitelja azila u osjetljivim situacijama, a Organizacija se nadalje i sama obavezuje na pomaganje u stvaranju održive dugoročne strategije - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.