open-navfaktor-logo
search
Izrazili zabrinutost
UN pozvao talibane da formiraju inkluzivnu vladu i poštuju ljudska prava
Ujedinjene nacije pozvale su talibane, koji su preuzeli potpunu kontrolu nad zemljom nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) okončale povlačenje i evakuaciju iz Afganistana, da uspostave sveobuhvatnu vladu i poštuju ljudska prava.
31.08.2021. u 21:37
get url
text

- Kao što je već rečeno, poruka generalnog sekretara talibanima je da bi trebali uspostaviti inkluzivnu vladu, poštivati ​​ljudska prava, posebno prava žena, ne dopustiti da nestanu teško stečena prava u posljednjih 20 godina i ne koriste Afganistan kao terorističku bazu - poručio je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric.

U zajedničkom saopćenju generalnog sekretara Antonija Guterresa i specijalne predstavnice UN-a za djecu u oružanim sukobima Virginije Gamba i predstavnice borbe protiv nasilja nad djecom Najat Maalla M'jid, naglašeno je da 45 posto afganistanske populacije čine djeca mlađa od 15 godina. Zatraženo je od međunarodne zajednice da ne napušta afganistansku djecu.

Izražavajući zabrinutost zbog kršenja prava i seksualnog nasilja, posebno nad djevojčicama, dužnosnici UN-a pozvali su talibane da poštuju prava djevojčica i dječaka.

Predstavnik Dječjeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) u Afganistanu Herve De Lys izjavio je da je za približno 10 miliona djece u Afganistanu potrebna pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.