open-navfaktor-logo
search
Guterresov glasnogovornik
UN poziva Izrael da otvori granične prijelaze za liječenje Palestinaca
Ujedinjene nacije (UN) pozvale su u utorak Izrael da u potpunosti otvori prijelaze Karem Abu Salem i Beit Hanoun (Erez) za Palestince kako bi mogli dobiti medicinsku pomoć i humanitarne potrepštine.
26.05.2021. u 08:42
get url
text

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, rekao je tokom konferencije za novinare da je prelaz Erez od 11. maja otvoren za međunarodne humanitarne radnike, ali zatvoren za Palestince, među kojima su palestinski humanitarni radnici i oni koji trebaju napustiti Gazu radi liječenja.

Pozivajući na potpuno otvaranje svih graničnih prijelaza prema Gazi, Dujarric je rekao da ih treba držati otvorenima za humanitarnu pomoć i Palestince kojima treba liječenje.

- Ponovo ističemo potrebu da se otvore i ostanu otvoreni svi prijelazi u Gazu. To je neophodno za ulazak humanitarnih zaliha, uključujući gorivo za osnovne usluge i zalihe za suzbijanje širenja virusa COVID-19. Otvaranje prijelaza također će osigurati izlaz pacijentima kojima je potrebno liječenje i prelazak palestinskog humanitarnog osoblja - rekao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.