open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
UN: Pandemija je produbila kršenje ljudskih prava
Viša zvaničnica UN-a upozorava da je pandemija koronavirusa produbila diskriminaciju i druga kršenja ljudskih prava koja mogu podstaći sukob te povećala rizik od gubitka napretka u političkim i mirovnim naporima.
09.09.2020. u 20:45
get url
text
Rosemari DiCarlo

Rosemary DiCarlo izjavila je u srijedu ispred Vijeća sigurnosti UN-a da je poziv generalnog sekretara Antonija Guterresa 23. marta na globalni prekid vatre kako bi se isporučila humanitarna pomoć tokom pandemije imao ohrabrujući početni odgovor. Najavljena su privremena primirja u Kolumbiji, Ukrajini, na Filipinima i u Kamerunu.

- Međutim, mnogi nisu nastavili primirje, što je rezultiralo pogoršanjem situacije na terenu - rekla je ona, prenio je AP.

DiCarlo je rekla da izaslanici Ujedinjenih naroda u ratom razorenom Jemenu, Libiji i Siriji pokušavaju unaprijediti mirovne napore i postići prekid vatre.

DiCarlo je ukazala na povećanu diskriminaciju, rastuće nasilje nad ženama kod kuće tokom mjera izolacije i "rastuća ograničenja na medije, građanski prostor i slobodu izražavanja."

- Platforme društvenih medija koriste se za širenje dezinformacija o pandemiji. Također je zabilježen porast stigme i govora mržnje, posebno protiv migranata i stranaca - kazala je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.