open-navfaktor-logo
search
Izvještaj
UN objavio listu kompanija koje posluju u ilegalnim jevrejskim naseljima
Ujedinjene nacije (UN) objavile su listu izraelskih i međunarodnih firmi koje posluju u ilegalnim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.
12.02.2020. u 21:08
get url
text

U novom izvještaju koji je objavio Visoki komesarijat UN-a za ljudska prava, je popis 112 kompanija, od kojih su 94 iz Izraela, a 18 iz drugih zemalja. Napominje se da lista uključuje komercijalna preduzeća koja obavljaju određene aktivnosti u ilegalnim jevrejskim naseljima na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Među međunarodnim kompanijama su i svjetski poznate kompanije "Airbnb Inc", "Expedia Group Inc", "Motorola Solutions Inc", "TripAdvisor Inc", "General Mills Inc" i "Booking Holdings Inc".

Na listi su "Booking.com", "Kardan NV", "Altice Europe NV" i "Tahal Group International" iz Holandije, zatim "JC Bamford Excavators Ltd", "Opodo Ltd" i "Greenkote PLC" iz Velike Britanije, "Egis Rail", "Egis SA" i "Alstom SA" iz Francuske, "eDreams ODIGEO SA" iz Luksemburga i "Indorama Ventures PCL" sa Tajlanda.

-Svjestan sam da je ovo pitanje veoma kontroverzno i dalje će biti - napisano je u izvještaju visoke komesarke UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.