open-navfaktor-logo
search
Krvoproliće
UN: Među civilima ubijenim u zračnim udarima u Jemenu i 19 djece
Devetnaestero djece je među 31 civilom ubijenim u zračnim udarima na područja na sjeveru Jemena pod pobunjeničkom kontrolom, saopćile su Ujedinjene nacije u četvrtak.  
20.02.2020. u 14:56
get url
text

- UNICEF s tugom može potvrditi da je nedavni napad u Al-Jawfu, u sjevernom Jemenu, odnio 19 dječjih života (osam dječaka i 11 djevojčica) i ranjeno je još 18 (devet dječaka i devet djevojčica) – navodi u saopćenju agencija UN-a za pomoć djeci.

To je bio napad na područje naseljeno civilima u kome su boravila djeca – izjavila je regionalna čelnica odjela za komunikacije UNICEF-a, Juliette Touma, za AFP.

Subotnji zračni udari uslijedili su nakon što su pobunjenici u savezništvu s Iranom saopćili da su oborili avion koalicije pod saudijskim vodstvom koja podržava vladine snage. Pobunjenici su izvijestili o višestrukim koalicijskim zračnim udarima, dok je koalicija priznala "mogućnost kolateralne štete" tokom "operacije spašavanja i potrage" na mjestu pada aviona nakon čega je sudbina njegove posade ostala neizvjesna.

UNICEF je zatražio od zaraćenih strana da okončaju sukob, dodajući da je "zabrinjavajuća eskalacija nasilja u  posljednjim sedmicama bolan podsjetnik da djeca u Jemenu nastavljaju da nose najteže breme sukoba". Koalicija pod saudijskim vodstvom intervenirala je u ratu u 2015., kratko nakon što su pobunjenici osvojili prijestonicu  Sanaau.

Otada su hiljade ljudi – od kojih su većina civili – ubijeni i mnogo više ih je raseljeno u onome što UN naziva najtežom svjetskom humanitarnom krizom. Koalicija je žestoko kritikovana zbog visoke cifre civilnih žrtava u njenoj kampanji bombardovanja, što jer nagnalo neke zapadne vlade da prekinu isporuke oružja zemljama koje učestvuju u napadima.

Koalicija je saopćila prošle sedmice da je izvela na suđenje vojno osoblje pod sumnjom da je učestvovalo u  zračnim udarima po jemenskim civilima, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.