open-navfaktor-logo
search
Snažna poruka
UN izglasao rezoluciju o povlačenju Rusije iz Ukrajine
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) odobrila je neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva Rusija da prekine neprijateljstva u Ukrajini i zahtijeva povlačenje ruskih snaga.
23.02.2023. u 22:36
get url
text

Time je UN poslao snažnu poruku uoči prve godišnjice invazije - da agresija Moskve mora prestati.

Glasalo se sa 141-7 glasova i 32 suzdržana. Ovo glasanje bilo je malo ispod najvišeg broja glasova za pet prethodnih rezolucija koje je odobrilo 193-člano međunarodno tijelo otkako je Rusija poslala trupe i tenkove preko granice u Ukrajinu 24. februara 2022.

Generalna skupština postala je najvažnije tijelo UN-a koje se bavi Ukrajinom jer je Vijeće sigurnosti, zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, paralizovan pravom veta Rusije, piše RSE.

Rezolucije Generalne skupštine nisu pravno obavezujuće, za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti, ali služe kao barometar svjetskog mnijenja.

Ministri vanjskih poslova i diplomate iz više od 75 zemalja obratili su se Generalnoj skupštini tokom dva dana rasprave, a mnogi su pozvali na podršku rezoluciji koja podupire teritorijalni integritet Ukrajine, osnovno načelo Povelje UN-a koje sve zemlje moraju potpisati kada se pridruže svjetskoj organizaciji.

U ratu su poginuli deseci hiljada ljudi na obje strane i ukrajinski gradovi su srušeni. Utjecaj rata se osjetio u cijelom svijetu skokom cijena hrane i goriva te rastućom inflacijom.

U svom apelu poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau rekao je da Ukrajinci zaslužuju "ne samo naše saosjećanje, već i našu podršku i solidarnost".

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upitala je zemlje koje tvrde "da naoružavanjem Ukrajine dolijevamo ulje u vatru" zašto bi zapadne nacije to učinile.

- Zapad nije želio niti izabrao rat i radije bi usmjerio svu svoju energiju i novac na popravak škola, borbu protiv klimatske krize ili jačanje socijalne pravde - rekla je i dodala:

- Ali istina je: ako Rusija prestane da se bori, ovaj rat završava. Ako Ukrajina prestane ratovati, Ukrajina završava.

Zamjenik ambasadoraa Venecuele obratio se vijeću u ime 16 zemalja koje su glasale protiv ili su bile suzdržane u gotovo svih pet prethodnih rezolucija o Ukrajini: Bjelorusija, Bolivija, Kambodža, Kina, Kuba, Eritreja, Ekvatorijalna Gvineja, Iran, Laos, Mali, Nikaragva, Sjeverna Koreja, Sveti Vincent, Sirija, Venezuela i Zimbabve.

Dok su se druge zemlje usredotočile na akcije Rusije, zamjenik ambasadora Joaquín Pérez Ayestarán rekao je u srijedu, 22. februara, da se sve zemlje bez izuzetka "moraju strogo pridržavati Povelje Ujedinjenih nacija".

Rekao je da su zemlje u njegovoj grupi protiv onoga što je nazvao djelovanjem koje izaziva podjele u Generalnoj skupštini i da su za "duh kompromisa".

Rezolucija od 12. oktobra kojom se osuđuje ruski "pokušaj ilegalne aneksije" četiriju ukrajinskih regija i zahtijeva njeno trenutno poništavanje dobila je najviše glasova od pet rezolucija - 143-5 uz 35 suzdržanih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.