open-navfaktor-logo
search
Izvor mira
UN demantirao tvrdnju YPG/PKK-a o hemijskom oružju
Na nalozima bliskim terorističkoj organizaciji YPG/PKK na društvenim mrežama, koristeći lažne fotografije protiv operacije "Izvor mira", zabilježeni su pokušaji širenja manipulacija porukama da je u operaciji korišteno "hemijsko oružje i fosforna bomba"
18.10.2019. u 22:51
get url
text

Glasnogovornica Visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za ljudska prava Ravina Shamdasani demantovala je tvrdnju terorističke organizacije YPG/PKK da je Turska u okviru operacije "Izvor mira" koristila hemijsko oružje.

Na nalozima bliskim terorističkoj organizaciji YPG/PKK na društvenim mrežama, koristeći lažne fotografije protiv operacije "Izvor mira", zabilježeni su pokušaji širenja manipulacija porukama da je u operaciji korišteno "hemijsko oružje i fosforna bomba".

Međutim, Shamdasani je za Anadoliju kazala da u Uredu visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) nemaju informacije o tome da su turske snage koristile hemijsko oružje.

Prokomentarisala je i sporazum koji su postigli Turska i Sjedinjene Američke Države o sjeveru Sirije, napominjući da se problemi u regionu mogu riješiti dijalogom i dogovorom.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević je također na pitanje novinara u Ženevi u vezi sa tvrdnjama da je Turska koristila hemijsko oružje protiv YPG/PKK-a, odgovorio da u WHO-u nisu dobili takve informacije.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je izjavio kako su takve tvrdnje čista manipulacija jer, kako je rekao, svi znaju da turske snage u svom arsenalu ne posjeduju hemijsko oružje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.