open-navfaktor-logo
search
Holandija
Umro Wim Kok, premijer koji je podnio ostavku zbog Srebrenice
Kok je u tri navrata bio premijer Holandije, u periodu od 1994. do 2002. godine
21.10.2018. u 09:47
get url
text
get url
text

Bivši holandski premijer Wim Kok koji je podnio ostavku zbog uloge holandskih vojnika u genocidu u Srebrenici umro je u subotu u 80. godini.

Vijest o Kokovoj smrti objavila je Laburistička stranka Holandije, čiji je bio član. Prema stranačkom saopćenju, Koku je otkazalo. Inače, on je u tri navrata bio premijer Holandije u periodu od 1994. do 2002. godine.

On, kao i cijela vlada na čijem je čelu bio, podnijeli su ostavku 2002. godine, nakon što su saopćeni rezultati istraživanja o ulozi i ponašanju holandskih vojnika u sastavu UN-a u julu 1995. godine u Srebrenici. Ovo istraživanje je naručila upravo Vlada na čijem čelu je bio Kok. Prema izvještaju Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NOD) holandski vojnici su bili odgovorni za neuspjeh u sprečavanju genocida kojeg su u Srebrenici počinile snage bosanskih Srba u julu 1995. godine.

U izvještaju su holandski politički i vojni vrh okrivljeni za slanje vojnika u nemoguću misiju zaštite zaštićene zone Srebrenica, sa loše definisanim ciljevima i slabim ovlaštenjima za djelovanje. Ovaj dokument je sadržavao više od 7.000 stranica. Nakon što je objavljen Kok je podnio ostavku.

Bošnjake u Srebrenici čuvalo je samo nekoliko stotina lako naoružanih holandskih plavih šljemova. Srpske snage zauzele su tu UN-ovu sigurnosnu zonu bez ispaljenog metka i potom počinile genocid. Izvještaj je okrivio i holandske oficire u Srebrenici za nesvjesno pomaganje u etničkom čišćenju odvoženjem bošnjačkih žena i djece iz opkoljenoga grada.Srbi su u Srebrenici, prema zvaničnim podacima, ubili 8.732 osobe, najvećim dijelom muškarce, svih starosnih dobi. Prije toga su dječake, muškarce i starce odojili od majki, supruga i kćerki, a žrtve genocida su bile čak i bebe od nekoliko mjeseci starosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.