Smajo Kapo, čovjek čija je nesebičnost i hrabrost spasila brojne ljudske živote tokom masakra u Hlapčevićima 14. maja 2010. godine, kada je golim rukama savladao ubicu Nedima Fejzića koji je tog dana, u krvavom pohodu, ubio tri, a ranio sedam osoba.

Za brojne medije koji su posvetili pažnju ovom slučaju Smajo je tada govorio da nikada neće zaboraviti pomahnitali pogled ubice.

- Došao sam s posla i u tom je dotrčao mladić iz sela vičući: "Smajo pomagaj, sve će ih poklat'!" Uzeo sam drveni kolac i krenuo za njim prema kućama Rožajaca i mog stričevića Saliha Kape ne znajući šta se dešava. Tamo sam vidio Fejzića kako kleči s nožem u rukama dok nedaleko od njega gori Salihov auto. Kad me je vidio, krenuo je prema meni mašući nožem. Ostali smo on i ja licem u lice, dok je susjed Haris iz susjedne kuće djecu koja su se igrala u blizini sklonio na kat kuće i zaključao ih. Gledao me sa nevjerovatnim bijesom u očima, a snagu s kakvom sam se susreo u sukobu s njim nikada nisam vidio.

FOTO: VECERNJI.BA

Koliko god sam kolcem odbijao njegove napade, on nikako nije uzmicao i stalno je vitlao nožem. Činilo se kao da ga nijedan udarac ne pogađa, i već sam počeo gubiti nadu da ću ga savladati. Tad se pojavio policajac koji je mnogo krupniji građom od mene, i nas dvojica smo ga jedva savladali. Nosao nas je k'o da smo djeca, a uopće nije krupne građe - ispričao je tada Kapo.

Podsjećamo, 14. maja 2010. godine duševni bolesnik, tada 40-godišnji Nedim Fejzić, zaklao je troje ljudi, a sedmero teško povrijedio u Hlapčevićima, pokraj Visokog.

Smrtno su stradali Zineta Rožajac (35), njen svekar Mehmed Rožajac (74) i Dževada Bašini (40). U masakru Fejzić je teško povrijedio četvero djece. Najmlađa povrijeđena beba imala je samo godinu dana, a najstarije dijete samo četiri godine. Povrede nožem zadobili su i Dževad Herceglija (47), Salih Kapo (53) i Fatima Bukva (31).

FOTO: VECERNJI.BA

I sam napadač Nedim Fejzić je zadobio povrede, pružajući otpor policiji prilikom hapšenja.

Mještani sela, nekoliko dana nakon tragedije koja ih je zadesila, kazivali su da je pomahnitali Fejzić uništavao sve što se našlo pred njim. Provalio je u šest kuća, a ukućane je ubijao ili povređivao noževima koje je našao u kući.

Fejzić je umro u septembru 2018. godine u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.

FOTO: TUZLANSKI.BA

Smajo Kapo, heroj iz Hlapčevića, preminuo je 4. februara 2020. godine u 61. godini života. Dženaza ovom hrabrom čovjeku polazi u četvrtak, 6. februara 2020. godine poslije ikindije-namaza (14:50) ispred mekteba u Hlapčevićima, a bit će obavljena na mezarju Debeli Nišan – Hlapčevići, javio je portal Visoko.co.ba.