open-navfaktor-logo
search
Multimilijarder
Umro "kralj kockarnica" Sheldon Adelson: Poznat po donacijama političarima koji podržavaju Izrael
Sheldon Adelson, američki multimilijarder i vlasnik korporacije Las Vegas Sands, preminuo je u 87. godini.
12.01.2021. u 17:18
get url
text

Adelson je bio jedan od najbogatijih biznismena jevrejskog porijekla u Americi, a javnosti je poznat po velikim donacijama političarima koji podržavaju Izrael.

Iz njegove korporacije Las Vegas Sands, najveće kockarnice u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćeno je da je Adelson preminuo uslijed komplikacija tokom tretmana Ne-Hodgkinovog limfoma, grupe srodnih oblika raka (malignoma) koji proističu iz limfnog sistema i obično se šire po cijelom tijelu.

Umro je sinoć u Malibuu, gradu u američkoj saveznoj državi Kalifornija, smještenom na obali Pacifika. Adelson je bio prvi uposlenik korporacije Sands, koja je u međuvremenu narasla na 50.000 uposlenika.

Javnosti je poznat i kao "kralj kockarnica" zbog velikih kasina u kojima je poslovao u Las Vegasu, Makau i Singapuru, a procjenjuje se da njegovo bogatstvo iznosi oko 40 milijardi dolara. Tokom života se također isticao i milionskim donacijama političarima koji su pružali podršku izraelskoj politici protiv Palestinaca.

Adelson i njegova supruga Miriam Ochsorn tokom predizborne kampanje 2016. godine donirali su 83 miliona dolara američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, čime je ovaj multimilijarder postao jedan od najvećih pojedinačnih donatora tokom predizborne kampanje. Trump je Adelsonovoj supruzi 2018. godine dodijelio predsjedničku medalju za slobodu za uspostavljanje istraživačkih centara predanih borbi protiv zloupotrebu opojnih droga.

Igrao je značajnu ulogu u dolasku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na vlast 2009. godine, a imao je i značajan utjecaj na odluku Donalda Trumpa da američku ambasadu premjesti u Jerusalem. Sjedio je u prvom redu na ceremoniji održanoj u Jerusalemu 14. maja 2018. godine povodom preseljenja američke ambasade.

Adelson je rođen i odrastao u Bostonu u SAD-u, a bit će sahranjen u Izraelu nakon komemoracije koja će se održati u Las Vegasu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.