open-navfaktor-logo
search
Norveška
Umro čovjek koji je uništio Hitlerove snove o atomskoj bombi
Joachim Roenneberg vodio je tim dimverzanata koji su uništili tvornicu za proizvodnju teške vode
22.10.2018. u 09:48
get url
text

Norvežanin Joachim Roenneberg koji je pokrenuo jednu od najvećih sabotaža protiv nacista tokom Drugog svjetskog rata, umro je u nedjelju u dobi od 99 godina, prenosi Jutarnji.hr.

Roenneberg je vodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. izvršili diverziju na norvešku tvornicu koja je proizvodila tešku vodu za izradu atomske bombe i tako zaustavili nacistički nuklearni program.

- Roenneberg je vjerojatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora - izjavila je norveška premijerka Erna Solberg.

Centrala Vemork, blizu grada Rjukan, na jugu Norveške je u to doba jedina na svijetu proizvodila veće količine teške vode.

U trci s vremenom sa Saveznicima za kontrolu atomskog oružja, nacisti su preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine.

Taj događaj o kojem su snimljeni filmovi "Bitka za tešku vodu" Jeana Drevillea 1947. i "Junaci Telemarka" s Kirkom Douglasom 1965. predstavlja najveći podvig norveškog Pokreta otpora.

Joachim Roenneberg nakon rata nije želio govoriti o onome što je proživio, i tek je 70-tih godina počeo iznositi svoje uspomene.

- Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo što se dogodilo i da zatim zauzmemo stajalište - rekao je 2015.

Roenneberg se poslije rata bavio novinarstvom i antiratnim aktivizmom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.