Umro Benmostefa Benaouda, junak borbe za nezavisnost Alžira

objavljeno: 05.02.2018. u 17:52

Benmostefa Benaouda, zvani Amar, jedan od zadnjih preživjelih sudionika Grupe 22, koja je okupljala aktiviste za nezavisnost Alžira, i koja je 1954. donijela odluku o oružanoj borbi, umro je danas, pišu alžirski mediji.


Kako navodi alžirska državna novinska agencija APS, Amar Benaouda, "simbol nacionalnog oslobodilačkog rata", umro je u 93. godini u bolnici u Bruxellesu.

Njegovo tijelo trebalo bi se večeras dopremiti u Alžir, piše APS.

Grupu 22 aktivista za nezavisnost činili su bivši članovi Posebne organizacije (OS) koju su 1950. raspustile francuske kolonijalne vlasti. Ta se grupa u junu 1954. sastala u Alžiru i odlučila organizirati pobunu, što je učinila 1. novembra 1954. kako bi se izborila za nezavisnost Alžira.

Nakon Amarove smrti, živa su još samo dva člana Grupe 22, Abdelkader Lamoudi i Othmane Belouizdad.

Benaouda je učestvovao u završnoj fazi pregovora u Evianu na kojima je postignut dogovor o alžirskoj nezavisnosti koja je proglašena 1962. Poslije je obnašao dužnost vojnog atašea u Kairu, Parizu i Tunisu, a 1979. je bio alžirski veleposlanik u Libiji.

-Revolucionarna porodica i cijeli Alžir izgubili su nacionalnog junaka - komentirao je alžirski ministar ratnih veterana Tayeb Zitouni, prenio je APS.