open-navfaktor-logo
search
Nedostatak dopamina
Umorni ste, tužni, bezvoljni: Evo kako na prirodan način povećati nivo hormona sreće
Svaki put kad radimo nešto što nam je ugodno, poput dobrog obroka ili trčanja, u mozgu se oslobađa malo dopamina.
10.03.2023. u 08:44
get url
text

No kada je nivo dopamina nizak, osjećat ćemo se nemotivirano, apatično, bezvoljno i bez koncentracije.

Niski nivoi dopamina povezuju se i s nekoliko medicinskih stanja poput depresije, ovisnosti, šizofrenije i Parkinsonove bolesti, a simptomi koji upućuju da ga ne lučimo dovoljno mogu biti nizak libido, ukočenost mišića, nesanica, nedostatak motivacije, umor, dekoncentracija, apatija i tromost.

Pitate se šta uzrokuje nizak dopamin?

Medicinska stanja poput šizofrenije, Parkinsonove bolesti, depresije, zloupotrebe supstanci i bipolarnog poremećaja.

Loša prehrana koja ne sadrži odgovarajuće hranjive tvari za optimalno zdravlje mozga, naročito prehrana kojoj nedostaje tirozin.

Zloupotreba opojnih sredstava uzrokuje smanjenje prirodne proizvodnje dopamina u vašem tijelu, a to pak dovodi do toga da se oslanjate na tvar koju zloupotrebljavate.

Određeni lijekovi poput antidepresiva i antipsihotika djeluju tako da se vežu za dopaminske receptore što blokira prirodnu aktivnost dopamina u mozgu.

U nastavku pročitajte kako na prirodan način povećati nivo dopamina:

Naspavajte se

Dovoljna količina sna svake noći neophodna je za očuvanje našeg zdravlja. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da odrasli spavaju u prosjeku sedam ili više sati svake noći.

Kada ne spavate dovoljno, dopaminski receptori u tijelu mogu negativno utjecati. Istraživanja su povezala nedostatak sna s potiskivanjem nekih dopaminskih receptora u tijelu.

Slušajte muziku

Napravite popis za reprodukciju svoje omiljene muzike i slušajte je kada se osjećate bezvoljno, nemotivirano ili imate druge simptome koji ukazuju na niske nivoe dopamina.

Naučno je dokazano da slušanje muzike koja vam je ugodna može dovesti do oslobađanja dopamina u mozgu.

Zdravo se hranite

Zdrava prehrana ima nekoliko prednosti za tijelo i um, a povećanje nivoa dopamina dio je toga. Namirnice bogate tirozinom poput badema, ribe, jaja i piletine posebno su dobre za podizanje nivoa dopamina.

Redovno vježbajte

Dokazano je da je redovno vježbanje vrlo važno za zdravlje mozga. Kad god vježbamo, naš mozak oslobađa nešto dopamina.

Meditirajte

Meditacija ima pozitivan učinak na niz mentalnih zdravstvenih stanja, a istraživanja pokazuju da povećava i nivo dopamina.

Smanjite unos prerađenih šećera

Konzumiranje prerađenih šećera poput slatkiša i gaziranih sokova može povećati nivo dopamina, ali samo privremeno i umjetno. Kao i s alkoholom i drogama, šećer osigurava trenutni skok dopamina dok istovremeno utječe na brzinu kojom ga vaše tijelo prirodno proizvodi.

Uklonite stresore iz svog života

Stres prethodi mnogim zdravstvenim stanjima, a također uzrokuje nizak nivo dopamina. Ne možemo uvijek kontrolirati sve što unosi stres u naše živote, ali možemo eliminirati stresore nad kojima imamo određenu kontrolu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.