open-navfaktor-logo
search
Neće dobiti plaće
Umjetnost nije na cijeni: Slave 75 godina, a na računu imaju 5.444 KM!
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine ušla je 11. oktobra u 75. godinu postojanja i djelovanja, a iako najznačajnija muzejska ustanova za umjetnine u BiH do danas joj nije riješen pravni status niti redovno finansiranje.
14.10.2020. u 14:27
get url
text

- U naš jubilej ulazimo sa stanjem na računu od 5.444,42 KM (pet hiljada četiristo četrdeset i četiri KM i 42 feninga). Ili rečeno jednostavnijim jezikom uposlenici Umjetničke galerije BiH ovaj mjesec neće dobiti plaću - kazao je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović prilikom susreta s novinarima koji je upriličen u Depou galerije.

Krsmanović je ovom prilikom istakao da je press konferencija upriličena u Depou jer je primarni rad Galerije očuvanje umjetnina, institucija, koja, kako je ocijenio, istina nije vidljiva kao izlagačka.

- Naša izlagačka djelatnost je jedna od djelatnosti. Mi smo muzejska ustanova. Mi čuvamo ovo umjetničko blago za koje slobodno mogu reći da je jedan od najvrednijih trezora koje ova država uopće ima - podvukao je direktor Galerije.

Krsmanović je istakao da su se tokom mjeseci kad je Galerija bila zatvorena radile značajne stvari u vezi s očuvanjem umjetnina, kao što su inventura Depoa, te je vlastitim sredstvima Depo dodatno opremljen kako bi se osigurali nešto bolji uvjeti.

Također je naveo da je jedina nada za Galeriju obaćenje da će tu i druge institicije kulture od značaja za državu preuzeti Kanton Sarajevo.

Voditeljica Depoa Umjetničke galerije, umjetnička savjetnica Ivana Udovčić govoreći o ove godine urađenoj petogodišnjoj inventuri skrenula je pažnju na činjenicu da je prostor Depoa neadekvatan za potrebe Galerije.

- Nakon inventure je ustanovljeno da su sva djela na broju, kao i da određen broj djela propada i da hitno treba intervenirati. Oštećenja su ustanovljena u zbirci ikona i stare umjetnosti - kazala je Udovčić te dodala da se mora osigurati i novac za restauraciju ugroženih umjetnina.

Prisutni novinari mogli su u Depou vidjeti i natpis karantin za koji je kustosica Maja Abdomerović istakla da to nije nikakva šala niti umjetnički koncept u vezi s pandemijom.

- To su činjenice. Mi ovdje u Depou imamo bolesne slike. Imamo nezdravu mikroklimu. Nama su ovdje maske obavezna oprema već zbog mikroorganizama koji nas napadaju. Koliko god se trudili da održavamo tu mikroklimu na dobrom nivou, neke stvari su izvan naše kontrole - ustvrdila je ona, dodavši da svako ko je zaintersovan može i sam vidjeti koloniju gljivica u Depou.

Ona je kazala i da posjeduju samo tri pročišćivača zraka koji nisu dovoljni, a i stari su, te svaki dan mogu da prestanu s radom. Problem je i voda koja se pojavljuje u Galeriji, što je nastalo nakon radova na pješačkoj zoni oko Galerije.

Umjetnička galerija BiH osnovana je odlukom Vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine 11. oktobra 1946. Najstariji je i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.