open-navfaktor-logo
search
Projekti
Umjetnička galerija BiH otvara stalnu postavku: Izložena i do sada nikada viđena djela bh. autora
Povodom 75. rođendana, Umjetnička galerija BiH, predstavnicima medija prezentirala je novu stalnu postavku "Galerija entuzijazma", na kojoj je na dva sprata izloženo više od 300 djela čiji potpis krase 60 - uglavnom domaćih školovanih autora.
03.06.2021. u 08:04
get url
text

Postavka će za javnost zvanično biti otvorena 4. juna u 12 sati koncertom klasične muzike, na kojem će barokne kompozicije izvoditi Alma Dizdar, Belma Alić i Miron Konjević. Ulaz za posjetioce bit će besplatan, i bit će omogućeno slobodno cirkulisanje kroz salu bez zadržavanja publike na jednom mjestu.

- Dvije obljetnice slavimo. Jedna je 75. godišnjica osnivanja Umjetničke galerije, a druga, koja je možda za ovu izložbu i bitnija - 90 godina od osnivanja Galerija slika pri Zemaljskom muzeju BiH. To što je ta galerija slika sakupila za 15-tak godina postojanja, a u pitanju je oko 600 umjetnina, je ustvari ono što prezentiramo na ovoj izložbi. No ipak smo zbog nedostatka prostora napravili selekciju od 300 djela i prezentirali u dva djela. Jedan je obiman i radi se o ilustracijama časopisa "Nada" gdje su uglavnom zastupljeni strani umjetnici. Galerija posjeduje cijeli arhiv tih ilustracija – ističe muzejska savjetnica Ivana Udovičić.

Ilustracije će, pojašnjava ona, biti izložene mjesec, s obzirom na to da su to djela na papiru, zbog čega ne mogu biti duže prezentirana.

- U drugom dijelu izložbe prezentirane su skulpture, grafike, crteži i ulja na platnu. Djela koja su uglavnom vezana za bh. umjetnike koji spadaju u te prve generacije školovanih autora poput Lazara Drljače, Jovana Bjelića, Voje Dimitrijevića, Mice Todorović, Romana Petrovića i sl. Najveći broj djela ima Đoko Mazalić, koji je najviše djela prikupio i obradio, jer je radio kao kustos. Zanimljiv dio izložbe je i kolekcija ikona koja se također skupljala zahvaljujući aktivnosti Zemaljskog muzeja – dodaje Udovičić.

{$galerijaFotografija}

Među najpoznatijim slikarima čija djela su izložena su i Gabrijel Jurkić, Petar Tiješić, Todor Švrakić, Karlo Mijić, Ivo Šeremet, Branko Šotra, Ante Matković, Šimun Dujmović... Neka od djela su po prvi put izložena javnosti.

Dio stalne postavke čine pejzaži koji se uglavnom vezuju za Bosnu, tradicijski motivi folklora, života, suživota u gradovima, autoportreti i portreti umjetnika, a dio je posvećen i ljudima koji su doprinijeli osnivanju Zemaljskog muzeja, od prvog direktora Koste Hermana te drugih kustosa i direktora.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, osnovana 1946. godine, proučava i čuva preko 6.000 djela moderne i savremene umjetnosti, predstavljajući, sa stajališta vizuelne umjetnosti, najstariju i najznačajniju muzejsku instituciju u BiH. Galerija je za javnost otvorena 1959. godine prvom stalnom postavkom.

Stalna postavka - Umjetnička galerija BiH - 2.06.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.