open-navfaktor-logo
search
Historijski muzej
Umjetnica Meliha Teparić vas poziva na performativnu izložbu: Bojama i kistom ispišite na platnu ono što vam je na srcu
Kada ste posljednji put imali priliku, odnosno kada ste smogli snage da nekome otvoreno kažete šta vam je na srcu, a da vas to nije koštalo dodatnog stresa? 
24.06.2020. u 14:48
get url
text

Umjetnica Meliha Teparić, poziva vas na performativnu izložbu "Recite Melihi šta je na 'srcu'?!" na platou Historijskog muzeja, gdje ćete, potpuno anonimno, uz njenu pomoć bojama i kistom na platnu moći ispisati ono što osjećate, što vas boli, što vam smeta, odnosno "šta vam je na srcu". A vaše poruke doći će do javnosti, do onih koji trebaju da ih čuju, jer će do 8. jula biti izložene u galeriji muzeja. Također, Teparić će ih na otvaranju izložbe naglas pročitati. 

Meliha je preuzela ulogu "slušaoca", svjesna da je to ono što nam danas svima treba, s obzirom na to da je zavladala empatija. Tako će se potrebe pojedinaca, onih koji se uglavnom ne pitaju, napokon naći pod "svjetlima reflektora".

{$galerijaFotografija}

- Pojedinac koji čini društvo je onaj koji ga oblikuje, koji određuje njegove vrijednosti, koji ga čini pojavnim. Performativna izložba je prilika da se čuje glas pojedinca, da se na svojevrstan način oslobodi svih onih misli što ga okupiraju i čine poteškoću. Samo izgovaranje teškoće ili problema ima svojevrsnu terapijsku moć, kao jedna vrsta oslobađanja stresa. Cilj izložbe je da pojedinac shvati da ima bitnu ulogu u oblikovanju društva. Možemo se pitati "kakav bi bio ovaj svijet kad bi pojedinac doista bio važan"? Koliko smo kao društvo zaista osjetljivi na potrebe pojedinca? Ne bi li stanje društva bilo bolje da pojedinac napreduje?! Da li je pojedinac svjestan odgovornosti za stanje društva u kojem živi? – zapitala se Teparić.

Svjesna jačine umjetnosti kao značajnog sredstva u komunikaciji i širenju ideja i poruka, dala je priliku da govore oni koji to inače nemaju priliku javno napraviti.

- Umjetnost ne mora biti pasivna, kao što vidite, može biti aktivna, a mene jako interesira ta interakcija sa posmatračima, sa publikom. Sve ukupno, performans će trajati 15 dana. Prvih sedam dana sam tu na platou muzeja, ispisivat ćemo poruke, a onda ćemo ih izložiti u galerijskom prostoru muzeja, gdje ću čitati te poruke - pojansila je Teparić.

Izložba će biti otvorena do 8. jula.

Performans ispred historijskog muzeja, Meliha Teparić, 24.06.2020
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.