open-navfaktor-logo
search
Svake godine isto
Umjesto u zatvoru, ratni zločinac Merčep opet je u toplicama
Prošle je godine Merčep u Krapinskim Toplicama bio od 1. augusta do 15. septembra, dakle punih mjesec i po dana, a na odmoru od zatvora je bio i 2017. godine
06.09.2019. u 17:54
get url
text

Osuđenom ratnom zločincu Tomislavu Merčepu već je prešlo u naviku kraj ljeta umjesto u zatvoru provoditi u toplicama. Index.hr je doznao od pacijenata Krapinskih Toplica da je Merčep ponovno u tom lječilištu, baš kao što je bio i prošloga septembra. 

Prošle je godine Merčep u Krapinskim Toplicama bio od 1. augusta do 15. septembra, dakle punih mjesec i po dana, a na odmoru od zatvora je bio i 2017. godine. 

-Zatvoreniku je temeljem preporuke liječnika odobreno liječenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za provođenje potrebnog liječenja ne postoje uvjeti u tijelima zatvorskog sistema- poručili su lani iz Ministarstva pravosuđa pa nemamo razloga sumnjati da je isto objašnjenje i za ovogodišnji višesedmični boravak u Krapinskim Toplicama. Osim liječničke preporuke Tomislav Merčep ima i pomoć Ministarstva branitelja.

Tomislavu Merčepu se vrijeme provedeno u toplicama računa u odsluženje kazne, kako je lani ustvrdilo Ministarstvo pravosuđa. Toj tvrdnji usprotivio se glasnogovornik Županijskog suda u Sisku Željko Mlinarić koji je zadužen za praćenje Merčepove kazne. On tvrdi da se ratnom zločincu zatvor produžuje za onoliko dana koliko provede na ljetovanju u toplicama. Koliko znamo, svake godine najmanje mjesec i po dana umjesto u zatvoru, provodi potpuno slobodan u toplicama. Brčka se u bazenima, masiraju ga, posjećuju ga prijatelji, o njemu se brinu liječnici i fizioterapeuti.

Pojednostavljeno, nije u zatvoru, nego na odmoru koji mu plaćaju hrvatski građani koje je u ratu svojim zločinima osramotio. 

Najpoznatiji zločin koji su Merčepove jedinice počinile jest ubistvo porodice Zec. Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović su u Zagrebu ubili Mihajla Zeca. Na ulici. Njegovu kćerku Aleksandru su na Medvednici ubili i bacili u jamu ispunjenu smećem. Nisu osuđeni zbog proceduralnih pogrešaka. Tomislav Merčep još je od Vukovara bio poznat po "specifičnim ispitivanjima", što je eufemizam za mučenja zbog kojih ga je Franjo Tuđman smijenio, a njegovi vlastiti saradnici ga u lisicama poslali za Zagreb. 

Merčep tu, međutim, nije stao. Na Zagrebačkom velesajmu imao je gotovo privatni koncentracijski logor. U paviljonu 22 je naredio i odobravao ubijanje i mučenje civila. Bio je zapovjednik posebne jedinice rezervnih policajaca koji su odgovarali samo njemu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.