open-navfaktor-logo
search
Velika potražnja
Umjesto na moru bh. državljani godišnji odmor provode na vikendicama s bazenom
Vile i vikendice sa bazenom ove godine u Bosni i Hercegovini su najtraženije mjesto za odmor.
25.07.2020. u 10:57
get url
text

Na desetak oglasa na koje smo se javili sa upitom za rezervaciju, dobili smo odgovor da su svi termini do septembra zauzeti, pa čak neki i u septembru.

Vikendice u Mostaru, Blagaju, Čitluku, Maglaju, Visokom, Foči, Cazinu, Bihaću, Tuzli, Kaknju, u skoro svim gradovima BiH su izdate, a cijene zavise od broja noćenja i broja gostiju.

Kako nam je kazala vlasnica jedne od vila u Mostaru, ove godine je znatno veća potražnja za slobodnim terminima i svi termini su popunjeni.

- Domaći su gosti, uglavnom iz Sarajeva. Cijene smo u odnosu na prošlu godinu snizili za oko 20 posto. Najam vile sa bazenom kapaciteta 9 osoba iznosi 300 KM za jedno noćenje, a minimalno se mogu rezervisati dvije noći – kaže sagovornica.

Gosti, ističe, ostaje od dvije do sedam noći, a u ponudu je uključeno korištenje cijele vile, bazena, roštilja.

- Poprilično smo zadovoljni ovom godinom kada je u pitanju izdavanje vile i bazena, ali nismo zadovoljni kada je u pitanju izdavanje apartmana. Za to nema interesovanja, s obzirom na to da su naši gosti uglavnom bili stranci, turisti iz drugih država – kaže ova Mostarka.

Kaže da je potražnja za bazenom i odmorom ove vrste veća zbog korone, a da je smanjena potražnja za apartmanima, opet zbog korone.

- Naši građani ne mogu u druge države bez testa i to ih jako puno košta, naročito kada su veće porodice u pitanju, te je isplativije iznajmiti kuću sa bazenom i omoriti se, sunčati i kupati u BiH – zaključuje sagovornica.

Vlasnik vile sa bazenom nadomak Sarajeva kaže da vlada potražnja za vilama sa bazenom i za vjenčanja, djevojačke večeri, za proslave rođendana, ali i za odmor, te da su svi kapaciteti popunjeni i da stalno pristižu novi upiti. 

Nadomak Vogošće dnevni najam vile sa bazenom iznosi 200 maraka za 10 osoba, dok je za više osoba i cijena veća.

Najam vile sa bazenom u Visokom košta 150 maraka, a u Fojnici 300 za jednu noć.

Velika je ponuda vila i kuća sa bazenom i na oglašivaču olx.ba gdje se vikendice mogu iznajmiti za 100 do 300 maraka, na nekim oglasima nije navedena cijena, ali nakon poslanog upita saznali smo da cijene variraju od 200 do 400 KM.

I na bookingu je također bogata ponuda, a cijene se kreću i do 700 maraka.

Sarajka u razgovoru za Faktor ističe kako je ove godine odlučila godišnji odmor provesti u BiH jer joj je preskupo plaćati testove za njenu peteročlanu porodicu kako bi otišli na godišnji u Crnu Goru ili u Hrvatsku.

- Tražila sam u oglasima vikendicu sa bazenom, ali nisam uspjela naći niti jednu slobodnu u vrijeme kada smo mi planirali naš godišnji. Nismo se nadali ovakvoj situaciji pa nismo rezervisali ranije i ostali smo bez mjesta za odmor. Cijene kuća sa bazenom s jedne strane jesu visoke za naš standard, ali sa druge strane kada se uzmu u obzir svi troškovi putovanja u neku od susjednih država, uz plaćanje boravka, hrane i svega ostalog za nas petero, i nije veliki iznos kada za jednu noć u vili sa bazenom platimo 200 maraka, a imamo potpunu privatnost i sigurnost kada je aktuelna situacija sa koronavirusom u pitanju - kaže ova Sarajka ističući kako još nije odustala u potrazi s nadom da će neko otkazati te da će se u nekoj od vila ukazati slobodan termin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.