open-navfaktor-logo
search
Spin početnik
Umjesto da objasni sporne odluke, Konaković laže i Faktoru potura tekst koji nismo objavili
To što nas Konaković, u stilu Aleksandra Vučića, "ne kritikuje" i "ne daj Bože proziva" ćemo preživjeti. Za utjehu, dobro je znati da predsjedavajući Skupštine KS Konaković redovno čita i ima isti odnos prema Faktoru kakav je imao i premijer KS Elmedin Konaković. U ovome je bar doslijedan
04.10.2019. u 20:43
get url
text

U Kantonu Sarajevo, i šire, proteklih dana vlada sveopće nerazumijevanje načina na koji je predsjedavajući kantonalnog parlamenta i šef Naroda i pravde Elmedin Konaković nonšalantno podijelio kome hoće više od pola miliona maraka budžetskog novca. Na tome se ne namjerava zaustaviti pa će mu ministarstva prebaciti još nekoliko tričavih stotina hiljada maraka. Pohvalio se da je mnogo više dijelio kao premijer SDA, također, prema vlastitom nahođenju. Pokušao je, ali nije uspio objasniti, kako je to odjednom procedura raspodjele novca tada bila jednostavnija premijeru Elmedinu, a gledaj čuda, u ovom mandatu je jednostavnija predsjedavajućem Konakoviću?! Bit će da je procedura ista, samo Konaković i novac mijenjaju pozicije i uzajamno se "prate". 

I sam bi mu Gazi Husrev-beg pozavidio na izdvajanjima za "rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, otkupe i izgradnju vjerskih i drugih pratećih, te kulturno-historijskih objekata". Tako se zvanično u papirima kantonalnih institucija naziva "smokvin list" kojim Konaković pokriva pridobijanje političke naklonosti na terenu.

Kaže da je to što radi posve legalno. Međutim, zdrav razum i logika, a sve je više i dokaza koji to potkrepljuju, nekako nameću zaključak da Konaković galantnošću, široke ruke zavučene u džep građana, trasira sebi put do glasova. Može biti da zaista ne razumijemo kako funkcionira svijet dobrotvora Konakovića, ali ne znači da ne bi trebali ni pitati za objašnjenje. Teško je običnim smrtnicima koji su, primjera radi, studirali po četiri i više godina, razumjeti maštovita opravdanja čovjeka koji je desetak ispita položio u isto toliko dana, pa se on svako malo mora nervirati i iznova ljubopitivim novinarima objašnjavati da je sve transparentno. Dobro sad, nije baš sve, ali može biti ako se najavite predsjedavajućem na kafu. On će u ugodnom ćaskanju sve objasniti i pokazati. Samo će se novinari morati držati "etike profesije" pa sa sobom u grob ponijeti šta su vidjeli.

Etika novinarske profesije, suprotno Konakovićevim tvrdnjama, nalaže da i onima koji nisu pozvani na kafu, dakle građanima, obznanite kome je poklonjen njihov novac. Da ne bude zabune, šef NiP-a je na današnjoj konferenciji za medije pozvao na kafu, jer on ne bi da neka imena kojima je dao novac izlaže sudu javnosti?! Ovo su valjda principi "novih politika", jer informacije o utrošku novca poreznih obveznika ne bi trebale biti dostupne samo nekolicini "privilegovanih". O tome koliko je uopće ispod svakog nivo pristojnosti, da ne posežemo za težim kvalifikacijama, javni novac pravdati na kafama, suvišno je bilo šta reći. Napomene radi, novinari ne traže informacije da bi zadovoljili vlastitu znatiželju, nego da bi te informacije obznanili.  

Nakon napisa u medijima o čudesnoj putanji budžetskog novca od Vlade do kabineta predsjedavajućeg Skupštine a potom do BANU-a sa čime, uvjerava prvi dobrotvor "šestorke", Muamer Zukorlić nema nikakve veze, Konaković je odlučio govoriti transparentno. Objesnio je, najkraće rečeno, da su krivi mediji koji su postavili pitanje o tih 60.000 KM, konkretno Faktor, a nikako prvi čovjek sarajevske Skupštine i njegove bliske veze sa kandidatom za reisa. Donacija nema nikakve političke konotacije, kaže Konaković.  To valjda dokazuje i onaj stranački logo NiP-a kojeg Zukorlić i njegov sarajevski dobrotvor drže na objavljenoj, sada već dobro poznatoj fotografiji. Na šta konkretno će novac biti utrošen - nema odgovora. 

Novinari previše zabadaju nos i u Turističku zajednicu KS. I tamo se dijelio novac. Drsko su primijetili da je veći dio podijeljen firmama i pojedincima koji sasvim slučajno imaju konekcije s NiP-om. Recimo, firma Konakovićevog kuma Gordana Memije prvobitno se našla na tom spisku. Javnost do danas nije dobila objašnjenje kako je misteriozno nestala sa liste i to preko noći i prvih tekstova u medijima. 

Konakoviću omiljeno ime koje spominje u obračunu s bivšom strankom je hotelijer Alija Budnjo. Baš njega i još nekoliko tajkuna Konaković je svojim potpisom oslobodio uplaćivanja miliona u budžet. Desilo se to u jeku priprema za osnivanje NiP-a. O tome šuti mjesecima. Zanimljivo je da se nije oglašavao ni o zahtjevu jednog od svojih harkana, Harisa Bašića, kojem je prvi potez u ministarskoj fotelji bio da pita ZOI '84 šta se dešava sa zahtjevom privatne firme Domoinvest koja je tražila od ovog kantonalnog preduzeća da na raspolaganje dobije pristupni put do svoje novoizgrađene zgrade uz krug kompleksa Zetra. Mjesec prije nego će Nusret Selimović biti imenovan za komesara Faktor je objavio da je upravo on Konakovićev izbor po principu "politika se ne miješa u rad policije".

Ima tu još sijaset Konakovićevih i poteza njegovog NiP-a o kojima su novinari pitali i pisali, a nisu dobili odgovor. Pobrojani slučajevi su samo mali dio koji je Faktor objavio, a što argumentovano, i sa priloženom dokumentacijom, kompromitira šefa NiP-a koji se svojski trudi javnosti prikazati pod oreolom beskompromisnog poštenjačine. Za razliku od navoda iz Faktorovih tekstova, provjerenih i provjerljivih, Konaković je posegao za brutalnim lažima i diskreditacijom nekoliko sarajevskih redakcija, među kojima i naše. 

Navodna stranačko-ljubavna afera u SDP-u koju su objavili pojedini mediji, Konakoviću je poslužila za još jedanu histeričnu prozivku, između ostalih, i Faktora.

-Mediji, Slobodna Bosna, Faktor, Stav, Hayat i još neki, su brutalni u tim napadima prema ljudima. U petak je član SDP-a dobio dijete. U ponedjeljak su napisali brutalnu laž da se švalera. Supruga tog čovjeka je porodilja sa bebom od tri dana... - doslovno je rekao predsjedavajući Skupštine KS na današnjoj konferenciji za medije, uz prethodnu napomenu da on "ne daj Bože, ne proziva medije". 

Nabrajanjem ovih medija, svjesno govoreći u množini - napisali, Konaković je još jednom pokušao izmanipulirati javnost. Istina je da Faktor, a ni Stav, nisu objavili niti jednu riječ o "švaleranju" kadrova SDP-a. Svjesnim uvlačenjem svih nabrojanih redakcija u ovu navodnju aferu, Konaković nastoji diskreditirati i sve one tekstove koji svjedoče o njegovim aferimima. Sličnu tvrdnju kao i na današnjoj konferenciji za medije, iznio je i prije nekoliko dana zloupotrebljavajući poziciju prvog čovjeka zakonodavne vlasti u KS. Sa mjesta predsjedavajućeg Skupštine histerično je nabrajao: "Čeka tamo, Faktor, Stav, Hayat, Slobodna Bosna. Kao što su jučer po životima ljudi pljuvali, danas pljuju po ovome...". 

"Pljuvanje po životima ljudi", razotkrivanje "švalera", nikada nisu niti će biti teme kojima se bavi Faktor. Pa ni navodna ljubavna afera SDP-ovaca. Međutim, očita je namjera Elmedina Konakovića da svjesnim laganjem i podmetanjem nikad objavljenih tekstova ušutka Faktor. 

Istina je da "čeka tamo" Faktor i da će i dalje objavljivati tekstove o budžetskim malverzacijama i političkim prostitucijama kojima se ugrožavaju interesi građana i poreznih obveznika Kantona Sarajevo. 

To što nas Konaković, u stilu Aleksandra Vučića, "ne kritikuje" i "ne daj Bože proziva" ćemo preživjeti. Za utjehu, dobro je znati da predsjedavajući Skupštine KS Konaković redovno čita i ima isti odnos prema Faktoru kakav je imao i premijer KS Elmedin Konaković. U ovome je bar doslijedan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.