open-navfaktor-logo
search
Uskoro obaveza
Umihanić upućuje prijedlog: Znakovni jezik ulazi u sve javne ustanove i institucije u TK
Upotreba znakovnog jezika uskoro bi trebala postati obaveza u institucijama Tuzlanskog kantona. Tako će gluhe osobe imati pravo na korištenje znakovnog jezika prilikom ostvarivanja svojih prava, đaci i studenti s oštećenim sluhom imat će pravo na tumača znakovnog jezika, a osobama s oštećenjem sluha će biti data mogućnost komunikacije s hitnim službama.
31.05.2022. u 08:12
get url
text

Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika u Tuzlanskom kantonu u skupštinsku proceduru ubrzo će uputiti dr. Šekib Umihanić, otorinolaringolog i zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA).

- Mi ne znamo tačan broj gluhih osoba u TK, a u svjetskim razmjerama radi se o 72 miliona ljudi. Ono što znamo jest da veliki broj gluhih osoba ima probleme u komunikaciji. Kao ljekar sam obavio veliki broj konsultacija s mojim pacijentima, udruženjima gluhih i nagluhih osoba, kolegama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakluteta Univerziteta u Tuzli, prije kompletiranja nacrta zakona - kaže prof. dr. Umihanić.

Zakon koji tretita ovu materiju 2009. godine je usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, a 2011. u Kantonu Sarajevo, tako da će TK biti tek drugi kanton koji je zakonski regulirao ovu oblast.

Prezentacija Zakona o upotrebi znakovnog jezika u TK

- Zakonom će se urediti jasni kriteriji za stjecanje statusa gluhe osobe te za tumače znakovnog jezika. Sve gluhe osobe imat će pravo na pomoć u institucijama, ukoliko im treba tumač znakovnog jezika. Gluhim osobama bit će omogućemo da SMS porukama mogu kontaktirati sve hitne službe u situacijama opasnim po život. Javni RTV servis morat će osigurati tumača znakovnog jezika za informativne i obrazovne emisije od interasa za gluhe. U školama će zvučna obavještenja morati biti data i u vizuelnoj formi - pojasnio je Umihanić.

On je dodao da po njegovim procjenama ova populacija u TK broji više hiljada ljudi.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović najavio je da će nakon usvajanja nacrta biti dat period javne rasprave od mjesec dana, a nakon toga će uslijediti usvanje zakona u formi prijedloga.

- Po zakonu će udruženja imati zakonsku obavezu da prijave spiskove gluhih i nagluhih osoba te tumača znakovnog jezika u Ministarstvo pravosuđa TK. Najveća barijera za gluhe je komunikacija, nama prisutnost tumača pomaže da budemo na vrijeme informirani o svemu i da nam svakodnevni život bude lakši - kaže Veselin Jobst, predsjednik Saveza udruženja gluhih i nagluhih osoba TK.

Na Klinici za bolesti uha, grla i nosa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prije dvadestak godina započeto je snimanje sluha bebama, u cilju što ranijeg utvrđivanja nagluhosti i gluhoće, kako bi se moglo pravovremenom hirurškom intervencijom, ugradnjom kohlearnog implantata, pomoći gluhoj djeci.

- Do sada smo uradili 59 operacija kohlearne implantacije i rehabilitacija sluha u tih pacijenata je dala dobre rezultate. To znači da su ti pacijenti, iz stanja sa znatnim stepenom invalidnosti i radnog ograničenja, osposobljeni i uključeni u normalan život koji podrazumijeva uobičajenu komunikaciju, obrazovanje, izbor profesije - naveo je Umihanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.