open-navfaktor-logo
search
Rukometni savez
Umičević: Veliki problem predstavljaju predstavnici "Herceg-Bosne", oni bi mimo RSFBiH da daju prijedlog
Odlukom komesara takmičenja Srđana Jovića, koja je objavljena u biltenu broj 19, za prvaka Bosne i Hercegovine proglašeni su rukometaši banjalučkog Borca, dok su Gračanica i Bosna iz Visokog stekli pravo učešća u Evropi.
02.06.2020. u 20:28
get url
text

Istovremeno status premijerligaša na osnovu ove odluke trebali su izgubiti Iskra iz Bugojna, Goražde i zvornička Drina. Trebali su, no čini se da će ovu prvostepenu odluku, za koju su oštećeni kazali kako je komesar takmičenja nije smio donijeti, promijeniti Upravi odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine (RSBiH) čija je sjednica zakazana za 12. juni.

Sastanak UO zakazan je isključivo s ciljem rješavanja aktuelne premijerligaške sezone, te kako bi se dogovorile i promjene koje je neophodno napraviti za sljedeću sezonu.

- Mislim da će Upravni odbor RSBiH donijeti odluku i iznaći rješenje kako bi cjelokupnu situaciju koja je nastala riješili kao ljudi, u najboljem interesu rukometa u našoj zemlji - kazao je Asim Šahman, prvi čovjek bugojanske Iskre, uz opasku da u klub nije stigla nikakva zvanična obavijest nakon biltena koji je objavljen u ponedjeljak.

- Sve i da smo dobili neko saopćenje, ono ne može biti zvanično - jasan je Šahman, koji je i dalje stanovišta da komesar takmičenja nije smio donijeti odluku kakvu je donio, što je argumentovao članom 69 Statuta RSBiH.

Kako nam je kazao Šahman, postoji nekoliko opcija za rješavanje novonastale situacije nakon što su jučer održane konsultacije članova Predsjedništva RSBiH u sastavu Slobodan Zadro, Marinko Umičević i Mensur Sinanović.

Na ovoj sjednici bit će isključivo samo jedna tačka, a to je konačna odluka o završetku sezone, dok bi se kao podtačke mogle naći prijedlozi o Premijer ligi i njenom formatu za sljedeću sezonu.

Prijedloga na sjednici UO RSBiH koji broji 12 članova (po četiri Bošnjaka, Srbina i Hrvata, op. a.) neće manjkati, iako bi trebala biti samo dva, po jedan iz Rukometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine (RSFBiH) i Rukometnog saveza Republike Srpske (RSRS).

Marinko Umičević, član predsjedništva RSBiH, tvrdi kako se ništa neće revidirati.

- Neće se ništa revidirati jer se ništa nismo dogovorili. Jučer smo se čuli i jedno što smo se dogovorili je da će se 12. juna održati sjednica Upravnog odbora - kaže Umičević, koji je istaknuo i da će RSRS na današnjoj sjednici zauzeti jasan stav.

- Mi ćemo zauzeti jasan stav jer se do 13. jula EHF-u moraju dostaviti imena klubova koji će nastupati u Evropi. Mi ostajemo pri mišljenju da liga treba i dalje brojati 14 klubova, te da Borac treba biti proglašen šampionom, uz to da tri kluba ispadnu, a tri kluba izbore plasman u PLBiH - ističe Umičević.

I dok će u RS-u očito imati jedinstven stav i prijedlog kada je riječ o sudbini Premijer lige, kočnica bi mogla biti mišljenja i prijedlozi koji stižu iz RSFBiH.

- Veliki problem predstavljaju predstavnici "Herceg-Bosne". Oni bi da daju neki prijedlog, što zvuči pomalo nevjerovatno jer bi to trebali činiti isključivo kroz Federalni savez. Tako će u FBiH očito biti više prijedloga - objasnio je Umičević.

Prema jednom od prijedloga, tri posljednjeplasirana tima PLBiH (Iskra, Goražde i Drina) trebali bi razigravati s Krivajom i Bosnom, odnosno sa Derventom. No, takvo rješenje nije utemeljeno u Statutu RSBiH.

- Takvo nešto je nemoguće izvesti jer to ne predviđa Statut RSBiH. Prethodno bi Skupšina morala prvo izmijeniti Statut, a to nije moguće - kazao je član predsjedništva RSBiH.

Navodno će se na sjednici raspravljati i o prijedlozima da PLBiH sljedeće sezone u jednoj varijanti broji 19, a u drugoj 20 klubova. Ipak, bez najmanje tri od četiri glasa Bošnjaka iz UO RSBiH neće biti moguće donijeti bilo kakvu odluku. Dva od četiri predstavnika Bošnjaka u Upravnom odboru su upravo Asim Šahman (RK Iskra Bugojno) i Adnan Muhić (Goražde).

- Ja nisam u Upravnom odboru, pa ne mogu ništa ni odlučivati. Istina je da tamo sjedi Adnan Muhić, nekadašnji igrač i član Goražda, ali on s klubom trenutno nema nikakve  veze - tvrdi predsjednik MRK Goražde Damir Marevac, te dodao: 

- Mislim da se odgovornost bespotrebno prebacuje na nekog drugog. Ono što je sigurno je da se mi s odlukom komesara takmičenja ne slažemo, a bojim se da tu odluku ne priznamo tako što se na nju budemo žalili.

Konačna odluka o ishodu sezone PLBiH za rukometaše 2019/2020 biti objavljena u biltenu broj 20, koji će biti objavljen nakon sjednice Upravnog odbora RSBiH, koja je zakazana za 12. juni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.