open-navfaktor-logo
search
Švicarski trener
Uli Forte za Faktor o ponudi iz BiH: Problem je u tome što...
Prije dva dana u jednom od najčitanijih švicarskih portala pojavila se informacija kako je Uli Forte dobio ponudu za prezimanje fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.
15.01.2021. u 15:52
get url
text

- Imao sam ponude iz Dubaija, Saudijske Arabije i Egipta. Bio je zanimljiv upit za selektorsko mjesto u Bosni i Hercegovini - ispričao je Forte za švicarski medij.

VEZANI TEKST - Uli Forte: Dobio sam ponudu da vodim BiH

Poslije nekoliko pokušaja uspjeli smo dobiti švicarskog stručnjaka koji je tokom karijere vodio nekoliko timova u ovoj alpskoj zemlji.

Jasno, zanimali su nas detalji o pozivu iz Bosne i Hercegovine kojeg je spomenuo u razgovoru za Blick, te da li je stigao iz Saveza ili putem nekog posrednika. No, Forte je bio priličnu suzdržan.

- Problem je u tome što ne mogu ništa reći, mislim da je to najviše što mogu da kažem i zaista ne bih želio dalje komentarisati na tu temu - kazao je Forte za Faktor.

Švicarac nas je ljubazno zamolio za razumijevanje što nam ne može reći ništa više na temu koja nas je zanimala.

Od bliskih izvora bivšem treneru Red Star Züricha, Wila, St. Gallen, Grasshoppera, Young Boysa i Züricha uspjeli smo saznati da 46-godišnji Ulrich Forte ima izuzetno visoko mišljenje o Zmajevima.

Navodno Forte smatra da reprezentacija Bosne i Hercegovine ima kvalitet da bude redovni učesnik evropskih i svjetskih prvenstava, ali je nažalost do danas nastup na Mundijalu u Brazilu ostao jedini veliki turnir na kojem su Zmajevi učestvovali.

Iako je Forte tokom telefonskog razgovara pokazao izraziti profesionalizam, od njega nismo uspjeli izvući bilo kakvu dodatnu informaciju kojom bi otkrio bilo šta konkretno o ponudi koju je dobio iz naše zemlje.

Na kraju razgovora nam je rekao "nema problema, ugodan dan vam želim", i to na bosanskom jeziku, što i nije veliko iznenađenje za stručnjaka koji je pravi poliglota, a prema dostupnim informacijama govori šest jezika.

Forteovo ime u bh. krugovima nije se spominjalo ranije, prije negoli su Ivaylo Petev i Sergej Barbarez predstavljeni kao najozbiljniji kandidata za upraženo selektorsko mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.