open-navfaktor-logo
search
Novi smrtni slučaj
Ukupno tri doktora iz Rusija skočila kroz prozor bolnice, žalili se na nedostatak zaštitne opreme
Treći ruski doktor skočio je s prozora bolnice nakon što se požalio na činjenicu da su suočeni s nepodnošljivim pritiscima zbog pandemije koronavirusa.
03.05.2020. u 21:17
get url
text
Alexander Shulepov i Alexander Kosyakin

Alexander Shulepov (37) bori se za svoj život s povredama glave nakon što se pojavio u videozapisu u kojem se tvrdilo da mu je naređeno da radi uprkos tome što je testiran kao pozitivan na COVID-19.

Njegove kolege i on su upozorili i na nestašicu zaštitne opreme u gradu Voronezh. Kasnije, ležeći u bolnici zaražen koronavirusom, Shulepov je snimio drugi videozapis kako bi povukao tvrdnje usred sumnji da je na njega izvršen pritisak.

U subotu, dok se liječio u okružnoj bolnici, iskusni doktor hitne pomoći skočio je s prozora drugog sprata, te je zadobio prijelome lubanje. Sada je u teškom stanju.

Dvije doktorice iz Rusije nedavno su preminule nakon što su skočile s prozora bolnice u jeku izvještaja da su kritizirale nadređene zbog nedostatka zaštitne opreme za pacijente s koronavirusom.

Shulepov je snimljen s kolegom iz bolnice Aleksandrom Kosyakinom, kojeg je dan ranije policija pozvala pod sumnjom da širi lažne vijesti nakon što se požalio na nestašicu zaštitne opreme.

Šefovi njihovih bolnica tvrdili su da navodi nisu istiniti, ali medicinari vjeruju da je Shulepovova infekcija dokazala nedostatak zaštitne opreme.

- Doktor hitne pomoći Alexander Shulepov je pored mene, upravo je potvrđen kao pozitivan na COVID-19 – kazao je Kosyakin na videu.

Dodao je da ih nadređeni primoravaju da rade, te da ne znaju šta uraditi u ovoj situaciji.

- Ne napuštamo smjenu. Alexander i ja radimo skupa mjesec dana. Ovakva je situacija. Svi govore da nije istina, ali ovo su činjenice – kazao je.

Tri dana nakon što je hospitaliziran, Shulepov je snimio video u kojem tvrdi da se njegovo stanje popravilo. Dodao je da je u ranijem videu "bio pod snažnim emocijama", te da je, nakon što je utvrđeno da je pozitivan na COVID-19, prestao raditi.

Međutim, vjeruje se da je bio primoran snimiti poruku iz bolesničkog kreveta, kako bi opravdao svoje nadređene. Direktor bolnice Igor Potanin odbio je komentirati slučaj.

VEZANI TEKST - Doktorica pala sa petog sprata bolnice kada joj je saopćeno da će liječiti pacijente zaražene koronom

U drugom slučaju, dr. Natalija Lebedeva (48) skočila je u smrt sa šestog sprata jedne moskovske bolnice, nakon što su kolege rekle da je nepravedno okrivljena za širenje koronavirusa u svojoj klinici u Star Cityju, u blizini Moskve. Bila je pozitivna na COVID-19.

Dr. Yelena Nepomnyashchaya (47), majka dvoje djece, zadobila je smrtonosne povrede nakon što je pala s prozora u bolnici u Krasnojarsku. Kolege su rekle da se žalila na "akutni nedostatak" zaštitne opreme za doktore i medicinske sestre.

Rusija je zabilježila novi rekordni porast zaraženih koronavirusom sa 10.633 slučajeva u protekla 24 sata, što je ukupno 134.687.

Smrtni slučajevi u zemlji također su porasli za 58 do 1.280, a Rusija sada bilježi više novih infekcija od bilo koje evropske zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.