open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Ukrajinsko ratište: Paralelni pregovori i naoružavanje, šta očekivati u narednim danima?
Prema još nepotvrđenim informacijama Ruska Federacija je na pragu da sa Ukrajinom dogovori mirovni plan u 15 tačaka od kojih su glavni uvjeti Kremlja za povlačenje ruskih okupacionih snaga, vojna neutralnost Ukrajine i ograničenje naoružavanja ukrajinske vojske. Za to vrijeme SAD odobravaju dodatna finansijska sredstva za hitnu intervenciju i doturanje potrebnih savremenih oružanih sistema Ukrajini.
17.03.2022. u 10:58
get url
text

Paket bi prema najavama trebao uključivati male američke dronove ubice SWITCHBLADE 300 i 600. Malih dimenzija, lako prenosivi, ovi dronovi ubice mogu ostati u zraku i do 40 minuta, a imaju domet 40 km od mjesta lansiranja, idealni su za brza dejstva specijalnih jedinica, zasjedna i zaprečna dejstva i napade na važne neprijateljske ciljeve sa sigurne distance. Nose dovoljno jaku bojevu glavu da mogu da se zabiju u kamione, oklopna vozila, improvizirane fortifikacije i lakše utvrđene objekte, a tenkove mogu ozbiljno oštetiti.

Tu su također i protuzračni raketni sistemi S-300 koje je Slovačka ponudila amerikancima za prebacivanje u Ukrajinu. Radi se o jednoj bateriji poboljšanih sistema S-300 PS/PMU 1 za koje ukrajinskim protuzračnim snagama ne treba dodatna obuka.

Ukrajina je imala u svom naoružanju slične PZO sisteme starijeg tipa koji su zbog pogoršanih odnosa sa Ruskom Federacijom 2014. poprilično zaostali u održavanju, tako da osim ukupno četiri baterije na kojima su 2015. rađene određene popravke kako bi se operativno osposobili, Ukrajina nema veću mogućnost korištenja tog PZO sistema. 

S obzirom da su se na internetu pojavile slike zaplijenjenih ukrajniskih vozila-lansera PZO sistema S-300P, a ako se zna da su ruske okupacione snage na Krimu 2014. zapljenile ukupno 34 ukrajinska lansera S-300, također, imajući u vidu dosadašnje žestoke okršaje sa ruskim borbenim avionima i helikopterima postavlja se pitanje da li je više i jedna ukrajinjska baterija S-300 operativna.

Novi sistemi S-300 će biti vrlo kvalitetna odbrana od ruskih divljačkih napada na ukrajinske gradove iz zraka, bolja od bilo koje NO FLY zone. Naime, osnovna prednost, je činjenica da se S-300 iz marševskog poretka raspoređuje na vatreni položaj za ukupno pet minuta. Mreži osmatračkih radara na S-300 koji su sastavni dio sistema dovoljno je 12 sekundi rada da otkriju 200 ciljeva na visinama od 25 do 50.000 metara i na daljinama od 300 km. Divizion S-300 može da gađa ukupno 48 ciljeva u zraku bilo da se radi o avionima, raketama zemlja-zemlja ili krstarečim projektilima na daljinama od 200 km. Opaljenje raketne salve svih 96 raketa sa po dvije rakete na cilj, kompletan divizion S-300 vrši za manje od 90 sekundi. Tačnost prvog pogodka rakete ispaljene sa S-300 je 98 posto.

Dok se SAD sa saveznicima mobilizira da pomogne Ukrajinu, Rusi mobiliziraju dodatni kontingent vojnih snaga odakle god mogu kako bi nadomjestili velike gubitke u Ukrajini. Snage se dovlače iz Nagorno Karabaha, iz Južne Ostije, Čečenije, sa dalekog istoka, sve je u pokretu, velike transportne i cestovne i željezničke vojne kolone primjećene su kako idu prema Ukrajini. U međuvremenu Putinova Stavka (generalštab) i dalje tvrdoglavo insistira na koncetričnom frontalnom napredovanju na četiri pravca - jedan sjeverni Kijevsko-Harkovski pravac, jedan istočni pravac Donbas, i dva južna Mariupolj-Donbas i Herson-Zaporožski pravac.

Sve bi to i bilo uredu da mogu na vrijeme dopremiti logistiku i potrebna pojačanja na sve te pravce kako bi zadržali momentum u napredovanju kojeg su izgubili nakon prvih 12 sati invazije.

Jučer su ruske okupacione snage na sjevernom frontu ponovo izvodile ograničene oklopno mehanizirane napade na Kijev uz artiljerijsko i avijacijsko bombardovanje naselja na periferiji Kijeva, a Černjihov, Sumu i Harkov su nastojali držati pod jakom artiljerijskom vatrom i zračnim napadima. I dalje Rusi ne mogu da do kraja osiguraju svoje rastegnute linije snabdijevanja istočno od Kijeva, jer se Černjihov i Sumi još drže, a sva pjačanja koja Rusi dovlače prema Kijevu moraju primiti borbu na bokovima sa jakim ujkrajinskim snagama teritorijalne odbrane unutar ovog vrlo uskog koridora sa kojeg Rusi nadiru prema Kijevu sa istočne strane. 

Rusi opet ne mogu da pomjere ukrajinsku odbranu kod Harkova niti mogu da ga okruže iako se stalno vode borbe s tim ciljem. Na istočnom pravcu u Donbaskoj uvali, proruski pobunjenici i ruske okupacione snage ostvaruju ograničeni napredak, ali samo na izolovanim dijelovima ukrajinske odbrane pokušavajući da ostvare što veći napredak na ovom pravcu. Ukrajinci im odgovaraju sa manjim kontranapadima, ali je progeres na tom djelu fronta sve vidljiviji.

Na južnom sektoru fronta ruske okupacione snage su sve svoje napore usmjerile kao zauzimanju Mariupolja koji je pred padom, a na jugozapadnom pravcu prema Mikolajevu i Odessi proteklih dana su se odvijale žestoke borbe i sada je front u relativnom mirovanju.

Ruska Crnomorska flota gađa raketama sa svojih ratnih brodova ciljeve u okolini Odesse. Sve upućuje da Rusi spremaju veću ofanzivu, jer danima dovlače logistiku i pojačanja. Možda će to biti posljednji pokušaj da se vojnim putem ostvare što bolje pozicije pred pregovore sa ukrajincima prije nastupanja proljeća i ograničenja kretanja oklopno mehaniziranih jedinica. No, svaki sporazum sa Ukrajinom, kako god on povoljan bio za Kremlj, za Putina ne znači i kraj PR katastrofe i pada ruskog rejtinga kao globalne super sile, te nastupajuće ekonomske agonije u kojoj se zbog rata u Ukrajini našla Ruska Federacija.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.