- NATO kao savez, kao institucija, potpuno je po strani i ne radi doslovno ništa. Žao mi je što to moram reći - rekao je Kuleba na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi The Guardian.

Na početku rata u Ukrajini se smatralo da je NATO jaka sila i da je EU sposobna samo izraziti različite razine zabrinutosti, rekao je Kuleba i dodao: "Ali rat je uvijek test koji skida maske."

Kuleba je pohvalio Brisel zbog "revolucionarnih odluka koje ni oni sami nisu očekivali da će donijeti". Naglasio je i da neke članice NATO-a pomažu Ukrajini.

Odbacio je tvrdnju Moskve da je spremna osigurati humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine u zamjenu za ukidanje nekih sankcija.

- Ne možete pronaći bolji primjer ucjene u međunarodnim odnosima. Ako neko vjeruje u ovo, mislim da postoji problem s tom osobom i ne bismo trebali gubiti previše vremena pokušavajući razumjeti zašto ta osoba to misli - rekao je Kuleba.

Ranije je Kuleba rekao da Ukrajini trebaju višecijevni raketni sistemi (MLRS) što prije jer je situacija u istočnoj regiji Donbasa "izuzetno loša".

Kuleba je, govoreći na marginama sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekao da je bio na desetak bilateralnih sastanaka s drugim čelnicima čije zemlje posjeduju takve sisteme.

- Odgovor koji dobijam je: "Jesu li vam ga Amerikanci već dali?" Upravo je ovo teret koji mora podnijeti vođa. Svi gledaju u vas. Dakle, Washington mora održati obećanje i što je prije moguće nam poslati višecijevne raketne sisteme. Drugi će slijediti taj primjer - rekao je Kuleba.

- Ako ne dobijemo višecijevne raketne sisteme što je prije moguće, situacija u Donbasu će postati još gora nego što je sada - dodao je, prenosi Index.