open-navfaktor-logo
search
Nova runda
Ukrajinski pregovarač: O teritoriji nema razgovora, ali možemo o modelu ne-NATO
Ukrajina neće raditi kompromise oko svog teritorijalnog integriteta u pregovorima s Rusijom, no voljna je pregovarati o ne-NATO modelu za budućnost, kazao je u razgovoru za Fox News David Arahamija, jedan od ukrajinskih pregovarača.
06.03.2022. u 21:52
get url
text

- Odgovor koji dobijamo od zemalja NATO-a je da nisu spremne ni pregovarati o našemu članstvu, barem ne u sljedećih pet do deset godina - rekao je pregovarač Arahamija.

- Spremni smo pregovarati o ne-NATO modelu. Na primjer, mogli bismo dobiti direktne garancije od različitih zemalja, poput SAD-a, Kine, Ujedinjenog Kraljevstva te možda Njemačke i Francuske. Spremni smo razgovarati i sa širim krugom zemalja, ne samo bilateralno s Rusijom nego i s drugim partnerima - dodao je.

 Delegacije Ukrajine i Rusije već su odradile dva kruga pregovora otkad je Rusija 24. februara napala susjednu Ukrajinu, a za sutra su najavljeni novi pregovori. 

Ne-NATO model (MNNA) naziv je koji je SAD dodijelio vladama bliskih savezničkih država koje imaju strateške odnose s oružanim snagama SAD-a, ali nisu članice NATO-a. Njihov status ne uključuje međusobni dogovor o odbrani s SAD-om, no ipak donosi različite vojne i finansijske prednosti koje inače nisu dostupne zemljama koje nisu u NATO-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.