open-navfaktor-logo
search
Unutarnje tenzije
Ukrajinski predsjednik Zelenski smijenio šefa oružanih snaga Khomchaka
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je čelnika oružanih snaga Ruslana Khomchaka, rekao je njegov glasnogovornik u utorak na brifingu pozivajući se na tenzije između oružanih snaga i ministarstva odbrane.
27.07.2021. u 22:27
get url
text

Khomchak će biti premješten na mjesto Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu. Zamijenit će ga Valery Zaluzhny, koji je na čelu vojne sjeverne komande. Ukrajinske trupe borile su se protiv separatista koje podržavaju Rusi u sukobu za koji Kijev kaže da je od 2014. usmrtio 14.000 ljudi.

- Vrhovni zapovjednik Ruslan Khomchak napušta svoju funkciju, ovo je odluka predsjednika - rekao je na brifingu glasnogovornik Zelenskog, Sergii Nykyforov.

- Predsjednik želi vidjeti sinergiju između ministarstva odbrane i oružanih snaga Ukrajine, ali nažalost mi ne vidimo sinergiju, već upravo suprotno, vidimo sukobe - kazao je on.

Ukrajinski mediji posljednjih mjeseci izvještavali su o sporovima između ministarstva odbrane i Khomchaka. Khomchak je u martu porekao bilo kakav razdor, javlja Reuters.

- Ovdje je radni odnos u kojem svatko ima svoje mišljenje, može se svađati, razgovarati, može doći do nečega - rekao je on.

Ukrajina je pozvala zapadne podržavatelje da ubrzaju ulazak u vojni savez NATO-a kao odvraćajuće sredstvo protiv Rusije, iako članice NATO-a kažu da Kijev mora reformisati svoje oružane snage i boriti se protiv korupcije da bi mogao postati član NATO saveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.