Ukrajinske snage su odbile napade i dalje proširenje osvajanja grada i prešle u kontranapad u kojem su 6. Tenkovskoj brigadi Ruske Federacije nanijeli znatne gubitke. Ofanzivna moć ruskih okupacionih snaga na ovom istočnom dijelu ratišta je za sad iscrpljena, mada su nastavljena manja teritorijalna pomjeranja na Donbaskom ratištu sa zauzimanjem manjeg sela Varvarinka na putu prema Sjeverodonjecku.

S obzirom na loše opće stanje ruskih okupacionih snaga primjetno je da se jedinice nalaze u fazi izrade permanentnih fortifikacija na dostignutim položajima. Na južnom sektoru fronta i dalje traje bitka za Mariupolj, gdje su ruske snage dale ultimatum ostacima ukrajinskih snaga u tom gradu da se predaju ili će se suočiti sa totalnim uništenjem.

Međutim, ukrajinski otpor u Mariupolju je i dalje organizovan i nanosi Rusima velike gubitke. No, ostala ratišta na ovom dijelu fronta su u mirovanju, rusi štede snage za napad na Odesu koju sada bombarduju sa ratnih brodova iz bliže akvatorije same luke. U taktičkom smislu pored izgradnje fortifikacija primjećuje se da se veće artiljerijske jedinice Ruske Federacije primiču većim urbanim centrima na svojoj osi napredovanja kako bi pojačali pritisak namjernog gađanja civilnih ciljeva.

Kijevski pravac i dalje miruje, jer su rusi iscrpili skoro 90 posto svojih kapaciteta na tom djelu fronta, a neki izvještaji navode da se oko Kijeva nalazi svega 70.000 vojnika što nije dovoljno za izvođenje ozbiljnih ofanzivnih operacija. Ukrajinske snage vrše nasilna izviđanja i uzurpiraju ruske snage na ovom djelu ratišta pripremajući se istovremeno za jači pritisak koji se očekuje u narednom periodu na Kijev. Ruske snage na bojištu oko Kijeva pored ukopavanja postavljaju i minska polja čime zaprečavaju dejstva ukrajinskih snaga na mjestima gdje prostor ne mogu da pokriju ljudstvom ili vatrom.

To govori da je ruska linija odbrane koja se tek uspostavlja vrlo porozna i da Ukrajinici s obzirom na poznavanja terena efikasno koriste prostor u pozadini ruskih snaga za presjecanje linija sandbijavanja i zasjedna dejstva. 

Harkovsko ratište na istom sjevernom odnosno sjeveroistočnom pravcu fronta mirovalo je jučer, nakon velikih gubitaka koji su rusi pretrpjeli u proteklih nekoliko  dana.

Ruske snage na južnom sketoru fronta na jugozapadnom pravcu od Hersona prema Zaporožju miruju i popunjavaju gubitke, a ukrajinske snage dovlače pojačanja i nastoje da suzbiju opsežne ofanzivne operacije ruskih okupacionih snaga sa tendencijo da sa ovog djela fronta ugroze Odesu kopnenim putem i nastave da proširuju uspjeh dalje.

Ukrajinici se nastoje što bolje pripremiti za dalja dejstva, s obzirom da su na ovom pravcu propustili da dignu u zrak sve mostove na rijeci Dnjepar i time infrastrukturno omogućili dalje napredovanje Rusa na zapadnu obalu ove velike rijeke koja djeli Ukrajinu na dva dijela. Sve zavisi od pada Mariupolja u narednim sedmicama, nastavka pritiska na Harkov i Kijev i dalje proširivanje teritorijalnih osvajanja na istočnom djelu fronta u Donbasu.

Istovremeno, NATO ove sedmice održava samit na kojem će se utvrditi dalje strateško djelovanje saveza prema krizi u Ukrajini, a bit će posvećena pažnja i prema drugim eventualnim žarištima koje Rusi mogu aktivirati kako bi dodatno iskomplikovali i usložnili pomoć prema Ukrajini i usporili i poremetili raspoređivanje vojnih kapaciteta NATO-a u Istočnoj Evropi.

Ukrajini se na dnevnoj bazi dostavljaju deseci i stotine tona naoružanja, municije i druge vojne opreme i logistike i to drži Ukrajince još u igri. Dok se kreira novi međunarodni poredak, u BiH se politička koplja lome oko rješavanja hrvatskog pitanja na čemu se insistira iz birokratskih krugova u Briselu. Insistiranje na etničkom modelu izbora i općenito etničkom modelu rješavanja spornih političkih pitanja koje podržavaju međunarodni zvaničnici u BiH samo će ojačati Rusku poziciju u BiH.