open-navfaktor-logo
search
Sporni poklon
Ukrajinski mediji o slučaju "ikona" u BiH: Afera će dovesti do pada ruskog i Dodikovog utjecaja na Balkanu
"Ukrajinska pravda" pisala je o aferi ikona zbog koje bi ozbiljno mogao biti poljuljan ruski utjecaj na Balkanu, ali i ugled Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ukrajinsku ikonu staru 300 godina.
26.12.2020. u 21:00
get url
text

- Ova priča sasvim je sposobna okončati buduću karijeru jednog od najproruskijih političara u regiji i već je ozbiljno potkopala njegov utjecaj - piše Pravda.

U tekstu se opisuje cijeli tok događaja, te navodi kako je sve počelo tokom posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini, kada se dogodilo namjerno kršenje protokola i gesta koju najveći dio zemlje doživljava dvosmisleno, što je rezultiralo skandalom velikih razmjera s ukradenom ukrajinskom ikonom.

- S obzirom na to da ovom skandalu još nije došao kraj, Ukrajina želi ispitati i analizirati svaki detalj kako bi izvukla svoju maksimalnu korist - navodi list.

Pravda navodi da BiH, kao i većina svjetskih država, zvanično ne priznaje rusku aneksiju Krima, te osuđuje rusku agresiju na Donbas. 

- Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, odlučio je to dobro iskoristiti. On je 14. decembra tokom posjete Lavrova, ruskog ministra vanjskih poslova, priredio svečani prijem i uručio mu drvenu pozlaćenu ikonu, kako je naveo staru 300 godina, ističući kako je ta rijetkost pronađena u Lugansku - piše list, te navodi kako je takav gest imao jasnu političku osnovu. 

Tokom diplomatskih sastanaka čest je slučaj da se zvaničnicima poklanjaju stvari koje su povezane s njihovom zemljom kako bi se simbolično pomoglo u vraćanju kulturnog i historijskog naslijeđa, te bi, kako navodi Pravda, takav poklon bio sasvim primjeren da je Dodik Lavrovu dao rusku ikonu. Poklanjanjem ukrajinske ikone iz Luganska on je poslao svojevrsnu poruku na koju je Lavrov prihvatanjem poklona pozitivno odgovorio.

Nakon ceremonije, novinska agencija Srna objavila je fotografiju ikone, ističući pečat na njoj, koji je trebao potvrditi autentičnost artefakta. Međutim, upravo to je u svemu odigralo ulogu protiv Dodika - na voštanom pečatu ikone koja je data Lavrovu jasno se vidi natpis "U.S.R.S."

To je izazvalo trenutnu reakciju ukrajinskih diplomata, koji su sugerirali da je ikona vlasništvo Ukrajine, te da je ukradena iz muzeja u okupiranom dijelu Donbasa. 

Ukrajinska ambasada poslala je 17. decembra notu Ministarstvu vanjskih polova BiH u kojoj se zahtijevaju hitne informacije o poklonjenoj ikoni, kao i mogućnost njene repartijacije.

Dodik nije mogao objasniti porijeklo artefakta, navodeći da poklon "pripada domaćim posvećenim ikonama" i "nije nacionalno nasljeđe". On tada nije komentarisao pitanje šta na ikoni radi državni pečat, navodi Pravda.

Činjenica da predsjedavajući Predsjedništva BiH ne može objasniti otkud mu ukradena ukrajinska ikona iz okupiranog područja, definitivno ide Ukrajincima u prilog. Pečat pokazuje da je dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća ikona bila u državnom vlasništvu, a s obzirom na to da njihovi zakoni ne predviđaju prenošenje muzejskog fonda u privatne ruke, ikona je trebalo i da ostane državna.

"Ukrajinska pravda" objašnjava zbog čega ova afera predstavlja pad ruskog i Dodikovog uticaja. Ističu da optužba za upotrebu ukradenih kulturnih dobara nikome ne ide u prilog, a pogotovo političaru i zvaničniku jedne države.

Ovaj list dodaje i da se Lavrov pokušao distancirati od ove priče, te da je rusko Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se saopćenjem da će poklon vratiti BiH. Ovaj korak izazvao je bijes ruske desnice koja ga smatra ne samo činom slabosti, već i faktičkim odbijanjem ruskih pretenzija na Donbas, čak i u kulturno-historijskom kontekstu.

Pravda navodi i to da glavna krivica i najveći udarac, ipak, pada upravo na Dodika.

- Otvoreno mu se rugaju na društvenim mrežama, šireći foto-montaže na kojima daje druge poklone svjetskim liderima, poput Monalize Leonarda da Vincija - piše Pravda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.