open-navfaktor-logo
search
Agresija
Ukrajinski istražitelji u Hersonu otkrili rusku sobu za mučenje djece
Ukrajinski istražitelji otkrili su "sobu za mučenje" u nedavno oslobođenom gradu Hersonu, u kojoj su ruske snage navodno držale i zlostavljale djecu, rekao je ukrajinski zvaničnik. 
14.12.2022. u 18:15
get url
text

Ruske snage držale su djecu u nečem što su zvale "dječja ćelija" te su im davale vrlo malo vode i gotovo nimalo hrane, rekao je ukrajinski šef ureda za ljudska prava, Dmitro Lubinec, pri čemu se pozvao na svjedočenja stanovnika Hersona.

Prema tim svjedočenjima, djeca su bila podvrgnuta psihološkom mučenju. Ruski vojnici su im, navode svjedoci, rekli da su ih roditelji ostavili i da se nikad neće vratiti kući.

Jedan 14-godišnjak je uhapšen i kasnije mučen samo zato što je snimio fotografiju uništene ruske opreme, ustvrdio je Lubinec.

- Prvi put smo zabilježili mučenje djece. Mislio sam da nema ničeg goreg nakon Buče i Irpina, ali u Hersonu je stvarno dotaknuto dno - dodao je.

Guardian javlja kako ove tvrdnje nisu nezavisno provjerene, a ruska strana se o njima još uvijek nije oglasila. Reporteri Guardiana su ranije posjetili drugu "sobu za mučenje" u Hersonu. Ukrajinska strana tvrdi da su u njoj bili zatočeni deseci muškaraca koje su ruski vojnici tukli, mučili elektrošokovima, a neke od njih su i ubili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.