Prve procjene zapadnih obavještajnih službi pokazuju da ukrajinski avion koji se u srijedu srušio u Iranu nije oboren projektilom, rekao je izvor iz kanadskih službi.

Izvor, koji je želio ostati neimenovan, rekao je kako agencije vjeruju da je Boeing 737 imao tehničkih problema.

Studenti, univerzitetski profesori i porodice koje su živjele u Kanadi su među 63 kanadske žrtve iz ukrajinskog Boeinga koji je u srijedu pao blizu Teherana kada je poginulo 176 osoba.

Prema kanadskim medijima, tridesetak žrtava je iz područja Edmontona, glavnog grada države Alberte na zapadu Kanade. 

Među njima je jedan par univerzitetskih profesora i njihovo dvoje male djece, objavio je portal 24sata.hr.

- To je strašno, izgubili smo oko jedan posto naše zajednice na tom letu - rekao je Payman Parseyan, član iranske zajednice koja živi u Edmontonu.

Osim Kanađana, na letu 752 Boinga 737 ukrajinske kompanije International Airlines bilo je 82 Iranaca, jedanaestero Ukrajinaca od kojih devetero članova posade, desetero Šveđana, četvero Afganistanaca, troje Nijemaca i troje Britanaca.

Avion je prošao zadnje redovno tehničko održavanje 6. januara 2020., objavio je ukrajinski avioprijevoznik na Facebooku.

Dodao je da su do daljnjeg suspendirani svi letovi do Teherana.

Avion je poletio iz Teherana u 6.10 sati po mjesnom vremenu prema Kijevu, a nekoliko minuta poslije nestao je s radara, srušivši se nedaleko od grada.

Ukrajinska kompanija je nudila letove po prihvatljivim cijenama između Toronta i Teherana, uz zaustavljanje u Kijevu.

Prema popisu iz 2016, u Kanadi živi najbrojnija iranska dijaspora u Sjevernoj Americi s oko 210.000 Kanađana iranskog porijekla.

Kanada je 2012. prekinula diplomatske odnose s Iranom.