open-navfaktor-logo
search
Zaporožje
Ukrajinska vojna obavještajna služba: Rusi nešto spremaju, radnicima rečeno da ne dolaze u nuklearku
Ukrajinska vojna obavještajna služba vjeruje da Rusija sutra planira "provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporožje.
18.08.2022. u 19:39
get url
text

 - Okupatori su najavili neočekivani "slobodni dan" u nuklearnoj elektrani Zaporožje. Dana 19. augusta u NE-u Zaporožje će biti samo operativno osoblje. Ulaz svim ostalim zaposlenicima bit će zatvoren - objavila je ukrajinska obavještajna služba.

Kijev je optužio Moskvu, čije su snage zauzele nuklearnu elektranu u martu, da je koristi kao štit iz kojeg granatira ukrajinske ciljeve. Moskva kaže da je Ukrajina ta koja granatira postrojenje, najveći nuklearni reaktor u Evropi.

Kijev pak tvrdi da su ruske snage granatirale postrojenje.

Naučnici iz Ukrajinskog hidrometeorološkog instituta simulirali su širenje radijacije u slučaju nuklearne katastrofe u elektrani Zaporožje. Ustanovili su da bi u slučaju vremenskih uvjeta iz ranijih nekoliko dana radioaktivni materijal mogao dospjeti sjeverno čak do Baltičkog mora te se usput nadviti nad Estoniju, Latviju, Litvaniju, Poljsku i Bjelorusiju.

U smjeru zapada došao bi do Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Mađarske i Češke, piše The Guardian.

Slično tvrdi i Rusija koja je upozorila da bi mogla zatvoriti nuklearnu elektranu Zaporožje ako Ukrajina nastavi s granatiranjem postrojenja.

Čelnik ruskih snaga za radioaktivnu, hemijsku i biološku odbranu rekao je da su u dosadašnjim napadima oštećeni pomoćni sistemi za održavanje elektrane. Dodao je da bi u slučaju nesreće radioaktivni materijal prekrio Poljsku, Njemačku i Slovačku.

Nakon sastanka s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom u ukrajinskom gradu Lavovu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na Telegramu objavio da je posebna pažnja posvećena ruskoj "nuklearnoj ucjeni" u elektrani Zaporožje.

- Ovaj namjerni teror agresora može imati globalne katastrofalne posljedice za cijeli svijet. Zato UN mora osigurati sigurnost ovog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa - istakao je Zelenski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.