Prema SBU-u, racije su provedene u potrazi za diverzantskim grupama, stranim državljanima ili ilegalnim oružjem, kako bi se spriječilo korištenje objekata kao "centara ruskog svijeta", navodi BBC. 

SBU je također proveo racije u samostanu Korets u oblasti Rivne, kao i u drugim objektima Ukrajinske pravoslavne crkve u regiji.

Ukrajinske vlasti su pokrenule krivičnu istragu prije sedmicu dana nakon što se pojavio snimak na kojem se pjevaju proruske propagande pjesme koje govore o "buđenju majke Rusije."

Nekoliko dana kasnije, poglavar eparhije u oblasti Vinice u centralnoj Ukrajini optužen je da je pripremao propagandne letke koji podržavaju invaziju Rusije na Ukrajinu. 

Od 2018. godine, mnoge pravoslavne parohije u Ukrajini pridružile su se novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (OCU), kojoj je globalni pravoslavni svijet priznao autokefalnost godinu dana kasnije.

Ukrajinska pravoslavna crkva se odvojila od Moskovske patrijaršije nakon ruske invazije.

Raskol je potaknut podrškom ratu koju je javno i direktno pružio ruski patrijarh Kiril.

Ukrajinski politički analitičar Valentin Hladkih rekao je da sveštenstvo i vjernici UOC-a na kraju moraju odlučiti kome će služiti: "Bogu ili zločincima iz Kremlja".