open-navfaktor-logo
search
Otvoreno kritikovala
Ukrajinska aktivistica preminula nakon napada kiselinom
Na nju je bačena sumporna kiselina pred njenom kućom 31. jula i zadobila je po život opasne povrede
05.11.2018. u 13:11
get url
text
ukrajinska aktivistica
ukrajinska aktivistica

Ukrajinska aktivistica i borac protiv korupcije preminula je od povreda koje je zadobila u napadu kiselinom prije tri mjeseca, saopćili su zvaničnici.

Katerina Gandzjuk (33), preminula je u bolnici u kojoj je liječena, potvrdio je ured ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka u nedjelju navečer, i pozvao je policiju da provede potpunu istragu.

Gandzjuk je bila poznata po otvorenim kritikama policijske korupcije u svom rodnom gradu, crnomorskoj luci Heršon. Na nju je bačena sumporna kiselina pred njenom kućom 31. jula i zadobila je po život opasne povrede.

Aktivisti i nevladine organizacije u Ukrajini dugo se žale zbog povećanog broja prijetnji i napada za koje navode da ih u potpunosti nisu istražile policijske i pravosudne agencije.

- Zašto ohrabrujemo ljude da budu aktivni u građanskom društvu, ako ih ne zaštitimo tamo odakle dolaze? - zapitala se Gandzjuk u video poruci koju je postavila samo nekoliko sedmica prije nego što je preminula.

- Napadi na aktiviste građanskog društva su neprihvatljivi. Počinioci ovog gnusnog zločina moraju biti privedeni pravdi - navodi evropski komesar za proširenje Johannes Hahn u tweetu.

Ukrajinska policija uhapsila je pet ljudi u vezi s napadom, prenosi dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.