open-navfaktor-logo
search
Borba za Mundijal
Ukrajinci duplo skuplji od Zmajeva, jedan od najboljih reprezentativaca "zaratio" sa selektorom
Fudbalska reprezentacija Ukrajine naredni je rival Zmajevima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.
11.10.2021. u 16:38
get url
text

Prvi međusobni duel dvije selekcije igra se u utorak od 20.45 sati u Lavovu, gradu s više od 735.000 stanovnika. Dvoboj se igra na Lavov Areni, stadionu izgrađenom krajem 2011. godine za potrebe Evropskog prvenstva koje je 2012. održano u Poljskoj i Ukrajini.

Ukrajinci su u tekućim kvalifikacijama iz šest utakmica osvojili osam bodova, a BiH s utakmicom manje ima dva boda manje. Obje selekcije imaju po jedan trijumf, a Ukrajina još ne zna za poraz s obzirom na to da ima pet neriješenih rezultata.

Petrakov umjesto Shevchenka

Od Ukrajine se u kvalifikacijama možda očekivalo i više jer na Evropskom prvenstvu ove godine stigli su do četvrtfinala, što je najveći uspjeh u historiji ove zemlje.

Međutim, poslije toga uslijedio je iznenadni odlazak kormilara, odnosno selektora Andriya Shevchenka. Najboljem strijelcu u historiji ukrajinske selekcije poslije podviga na Evropskom prvenstvu i nakon dva kola kvalifikacija za Mundijal istekao je ugovor, a do dogovora o nastavku saradnje nije došlo.

Malinovsky i Zinchenko "out"

Njega je na klupi 27. selekcije s FIFA rang-liste naslijedio Oleksandr Petrakov.

Za Petrakova su nedugo poslije preuzimanja dužnosti počeli problemi u svlačionici. Ofanzivac Atalante Ruslan Malinovskyi, jedan od najboljih ukrajinskih reprezentativaca, zbog sukoba sa selektorom nije dobio poziv i neće igrati protiv BiH.

Duel sa Zmajevima zbog povrede preskočit će Oleksandr Zinchenko, član Manchester Cityja.

Yarmolenko i Yaremchuk udarne igle

Selekcija Ukrajine sastavljena je uglavnom od igrača iz domaćeg prvenstva, odnosno fudbalera koji nose dres tamošnjih najvećih klubova - kijevskog Dinama i Shaktara iz Donjecka. Prema Transfermartku, Ukrajinci vrijede 125,30 miliona eura, što je znatno više u odnosu na procijenjenu vrijednost bh. tima (53,5 miliona eura).

Udarne igle Ukrajinaca su iskusni Andriy Yarmolenko (West Ham), strijelac 43 pogotka u 103 nastupa u nacionalnom dresu, te Roman Yaremchuk iz Benfice sa 12 golova u 33 nastupa. Yaremchuk bi protiv BiH mogao imati i dodatni motiv jer se meč igra u njegovom rodnom gradu. Ne treba svakako zaboraviti ni Andrija Pyatova, 37-godišnjeg čuvara mreže koji ima 100 mečeva za reprezentaciju i prvi je izbor među stativama. Od 2007. godine brani boje Shakhtara.

Ukrajina na Svjetskom prvenstvu nije nastupila od 2006. godine. Tada su u Njemačkoj igrali četvrtfinale Mundijala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.