open-navfaktor-logo
search
Potvrdilo zapovjedništvo
Ukrajina započela dugoočekivanu kontraofanzivu na jugu zemlje
Ukrajina je započela dugo očekivanu protuofanzivu na jugu zemlje, objavilo je njeno vojno zapovjedništvo. Ukrajinci kažu da su probili prvu liniju obrane.
29.08.2022. u 20:52
get url
text

Ukrajinska javna televizija Suspilne citirala je glasnogovornicu ukrajinske vojske Nataliju Humeniuk: "Danas smo započeli ofanzivne akcije u raznim smjerovima, uključujući i u regiji Herson."

Humeniuk je odbila dati više detalja o novoj ofanzivi, ali je rekla da su nedavni udari Ukrajine na ruske južne logističke rute neupitno oslabili neprijatelja. Dodala je da je prošle sedmice bilo pogođeno više od deset ruskih skladišta municije.

CNN je, pozivajući se na dvojicu visokih američkih zvaničnika, objavio kako su ukrajinske snage počele su "oblikovanje" operacija na jugu Ukrajine kako bi pripremile bojno polje za značajnu kontraofanzivu.

Operacije oblikovanja su standardna vojna praksa prije ofanzive i uključuju udare na sisteme naoružanja, komandu i kontrolu, skladišta municije i druge ciljeve za pripremu bojnog polja za planirano napredovanje.

SAD vjeruje da će ukrajinska kontraofanziva, koja se dugo očekivala, uključivati ​​kombinaciju zračnih i kopnenih operacija.

Planovi dolaze kada je ruski rat u Ukrajini prošao svoju šestomjesečnu granicu, a američke procjene pokazuju da je Rusija uspjela rasporediti manje jedinica na linije fronta nego što se prvobitno mislilo, rekao je visoki američki zvaničnik.

On je rekao da se mnoge od postojećih jedinica, koje Rusija organizuje u taktičke grupe na bojnom polju, ili BTG, koje se sastoje od pješadije, tenkova, artiljerije i protivzračne odbran, raspoređuju ispod snage, neke čak i sa polovinom svoje uobičajene ljudstva.

SAD također posmatraju ukrajinske snage koje imaju koristi od upotrebe mobilnih raketnih bacača HIMARS koje je isporučio SAD i NATO, koji su Ukrajini omogućili da udari i uništi ciljeve na teritoriji koju drži Rusija.

CNN je prošle sedmice izvijestio da američki i evropski zvaničnici kažu da je Ukrajina uspješno koristila metodu otpora koju su razvile američke snage za specijalne operacije kako bi uzvratila Rusiji i blokirala njenu izuzetno nadmoćnu vojsku. Operativni koncept otpora razvijen je 2013. nakon rata Rusije s Gruzijom nekoliko godina ranije, ali je njegova vrijednost ostvarena tek nakon ruske invazije na ukrajinski poluostrvo Krim 2014.

On pruža nacrt za manje nacije da se efikasno odupru i suprotstave invaziji većeg susjeda.

Ni ukrajinski ni američki zvaničnici ne otkrivaju glavne mete očekivane kontraofanzive. Posljednjih sedmica ukrajinske snage napreduju oko ključnog južnog grada Hersona, koji je trenutno okupiran od ruskih snaga. Herson se smatra ključnim za kontrolu južne obale Ukrajine i pristup Crnom moru.
Ukrajinske i ruske snage također su uključene u intenzivne borbe posljednjih dana oko nuklearne elektrane, najveće u Evropi, u gradu Zaporožju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.