open-navfaktor-logo
search
Invazija na Ukrajinu
Ukrajina zabranila muškarcima od 18 do 60 godina napuštanje zemlje, uočen američki dron iznad Crnog mora
Ukrajina je zvanično prekinula diplomatske odnose s Rusijom, koja je otpočela vojnu invaziju na tu zemlju. Rusija je rano jutros pokrenula, kako su naveli, "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je odobrio vojnu akciju jer ,"Rusiji nije preostalo ništa drugo nego da se brani od prijetnji koje dolaze iz Ukrajine".  
24.02.2022. u 11:22
get url
text

23:50 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba obavio je telefonsi razgovor sa turskim premijerom Mevlutom Cavusogluom.

- Razgovaralo se o praktičnim koracima za osiguranje crnomorske regije zbog brutalnog napada Rusije na Ukrajinu. Ukrajina očekuje odlučne akcije. Naša zajednička sigurnost je sada u pitanju - naveo je Kuleba.

23:40 - Američki vojni dron FORTE12 - USAF RQ-4 Global Hawk uočen je u blizini Crnog mora. Pretpostavlja se da najvjerovatnije nadgleda poluotok Krim.

23:37 - Najmanje deset kilometara duga saobraćajna kolona večeras zabilježena je na graničnom prijelazu Krakovets sa Poljskom. Na hiljade Ukrajinaca danas je izbjeglo u susjedne zemlje zbog straha od ruske invazije koja već za sobom nosi veliki broj gubitaka, kako vojnih, tako i civilnih.

23:27 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je dekret o općoj mobilizaciji.

Situacija u Kijevu i okolici sada je nešto mirnija u odnosu na prethodne sate kada su se u blizini glavnog grad Ukrajine vodile žestoke borbe. Sukobi u Černobilu postali su crvena zona i jedno od žarišta sukoba ruske i ukrajinske vojske. 

23:02 - Rusko oklopno vozilo uništeno je u blizini Sumija.

 

23:00 - Ukrajina je zbog ratnog stanja zabranila muškarcima starosti od 18 do 60 godina napuštanje zemlje. Odluku je donijelo ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

22:20 - Evropska unija saopćila je da je na vanrednom samitu lidera prihvatila dodatne sankcije protiv Rusiji u oblasti finansija, energetike, transporta, kontrole izvoza i finansiranja, vizne politike kao i protiv pojedinaca.

Lideri EU-a su istakli da odgovornost za štetu i gubitak života u Ukrajini u potpunosti snosi Rusija, te pozvali Moskvu da prekine sve vojne akcije i da bezuslovno povuče sve svoje snage.

Također su osudili umiješanost Bjelorusije u napade i odlučili inicirati pripreme za individualne i ekonomske sankcije, koje bi uključivale i administraciju Minska.

22:15 -  Putin dao Macronu "iscrpno" objašnjenje razloga ruskih akcija u Ukrajini, saopćio je Kremlj nakon razgovora dva lidera. 

Agencija Reuters javlja da je predsjednik Francuske od Putina tražio da odmah prestane ruska vojna operacija u Ukrajini.

VEZANI TEKST - Macron tražio od Putina da odmah prekine vojne operacije u Ukrajini

22:00 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič prvo je rekao je da ukrajinska vojska kontrolira aerodrom Hostomel kod Kijeva, a potom se ispravio i rekao da borba za aerodrom još traje. Uspiju li Rusi osvojiti i zadržati taj aerodrom, to bi im omogućilo da neposredno uz Kijev nagomilaju goleme snage.

21:52 - Kremlj je saopćio da Putin i Macron razgovaraju telefonom o ratu u Ukrajini.

21:50 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo je da su danas podijelili 10.000 automatskih pušaka civilima koji će učestvovati u odbrani zemlje.

21:40 - Ukrajinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama zatražio je od predsjednika Generalne skupštine od 193 člana da pripremi hitnu sjednicu u narednim danima u svjetlu vojne agresije Rusije. Ambasador Ukrajine u UN-u Sergiy Kyslytsya objavio je u četvrtak na Twitteru da bi sastanak trebalo da se održi u skladu s takozvanom rezolucijom "Ujedinjavanje za mir".

21:30 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je da je ukrajinska vojska "potpuno uništila desantne ruske snage kod aerodroma Hostomel".

- Aerodrom je potpuno kod kontrolom oružanih snaga Ukrajine - rekao je Arestovič.

Mediji su, podsjetimo, ranije izvijestili da su Rusi munjevitim helikopterskim desantom osvojili taj aerodrom.

21:20 - Ukrajinski graničari naveli su kako nemaju kontakt sa vojnicima na Zmeinskom ostrvu. Velika vjerovatnoća je da je okupirano.

20:59 - Teški raketni napad u blizini Harkova.

 

20:45 - Ujedinjene nacije objavile su kako šalju 20 miliona dolara pomoći Ukrajini.

20: 40 - Tokom ruske agresije ubijeno 57 Ukrajinaca, a 169 ih je povrijeđeno - saopćilo je Ministarstvo zdravstva Ukrajine.

20:35 - Američki predsjednik Joe Biden obratio se večeras javnosti. On je najavio teške sankcije ruskoj ekonomiji.

Biden dodaje kako je napad Rusije na Ukrajinu se uglavnom dogodio prema predviđanjima SAD, uz "neosnovane tvrdnje" i pokušaje provokacija. Naveo je kako ne planira razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što je najavio vojni udar na Ukrajinu.

- Sada cijeli svijet jasno ko su zapravo Putin i zastupnici Kremlja. Putin želi imperiju i ne bira sredstva. Mijenja granice silom i bira da vodi rat bez razlog. Ali to je vizija kojoj će se suprotstaviti Sjedinjene Države i nacije koje vole slobodu - kazao je Biden.

 

20:32 - Žestoke borbe izbile su u zračnoj bazi na periferiji Kijeva. Smatra se da je to najbliže što su ruske snage uspjele doći do ukrajinske prijestolnice prvog dana svoje invazije. Šest civila je poginulo u zračnom napadu u Brovaryma, izvan Kijeva. Međutim, borbene linije se brzo pomjeraju, a neki izvještaji su nepotvrđeni.

20:27 - Avion An-26 ruskih vazduhoplovnih snaga srušio se u regiji Voronjež, posada je poginula.

20:22 - BBC je objavio satelitsku snimku napada na zračnu bazu Čugujev u blizini Harkova. Fotografija koju potpisuje Planet Lab prikazuje dim koji se diže nad zračnom bazom na istoku zemlje.

20:18 - SAD protjeruju drugorangiranog ruskog diplomatu u Washingtonu, javlja AP.

19:42 - Ukrajinski vojnici pucali su na ruske helikoptere u blizini Kijeva. Na snimku se vidi jaka vatra koja pogađa letjelicu dok prolaze iznad Vyshhoroda, područja sjeverno od glavnog grada Ukrajine. To je potvrdio BBC, međutim izvor snimka nije poznat.

19:31 - Ukrajinski lučki grad Mariupol je pod jakom vatrom,  rekao je diplomatski izvor novinskoj agenciji Reuters.

Zauzimanje Mariupola pomoglo bi Rusiji da osigura direktan kopneni put do Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. godine.

19:15 - Ukrajinski lučki grad Mariupolj je pod jakom vatrom. Izvještaji govore o stotinama eksplozija, rekao je diplomatski izvor novinskoj agenciji Reuters.

Mariupolj je jedna od najvećih ukrajinskih luka na Azovskom moru i nalazi se u blizini linije fronta koju drže separatisti koje podržava Rusija u regiji Donjeck. Zauzimanje Mariupolja pomoglo bi Rusiji da osigura direktan kopneni put do Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. godine.

19:10 - Bh. državljani koji se nalaze u Ukrajini u sklopu misije OSCE bit će evakuirani zajedno sa ostalim pripadnicima međunarodne misije, kazala je ministrica vanjsih poslova Bisera Turković.

- To je odluka koja je upravo donesena. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u bliskoj komunikaciji sa OSCE-om. Više detalja će biti poznato kasnije - navela je ona.

18:35 - Britanski premijer Boris Johnson izložio je večeras nove sankcije Rusiji, govoreći da Ukrajinci nude "žestoku odbranu" i nazivajući Vladimira Putina "krvavim agresorom".

18:30 - Situacija u Kijevu je mirna i pod kontrolom, objavila je Nacionalna garda Ukrajine na službenom Facebook profilu. 

- Policijski službenici zajedno s vojnicima Nacionalne garde Ukrajine pojačavaju svoje redove kako bi osigurali javnu sigurnost i red. Također, službenici zakona odrađuju posao s osobama vezanim za mjere osobne sigurnosti i ponašanjem u ekstremnim situacijama - dodaju.

 

18:15 - Čuju se borbeni avioni iznad Kijeva. Nema informacija kome pripadaju. 

18:00 - Ruske trupe zauzele su nuklearnu elektranu u Černobilu. Osoblje stanice drže kao taoce.

17:55 - Predsjednik Volodimir Zelenski obratio se u popodnevnim satima građanima Ukrajine, zamjenivši tamno odijelo za vojnu uniformu.

U svom posljednjem obraćanju on upoređuje borbe sa "zvukom nove gvozdene zavese koja se spušta i zatvara Rusiju od civilizovanog svijeta", dodajući "naš zadatak je da ta zavesa ne padne na ukrajinsku teritoriju".

VEZANI TEKST - Putin spreman pregovarati s Ukrajinom, ali pod dva uvjeta

17:35 - Završen je hitan sastanak G7 članica, objavila je Bijela kuća. U zajedničkoj izjavi čelnici G7 rekli su da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ponovno uveo rat na europski kontinent". "Postavio se na krivu stranu povijesti", stoji u zajedničkoj izjavi.

- Osuđujemo Putina zbog njegovog konstantnog odbijanja uključivanja u diplomatski proces za rješavanje pitanja koja se odnose na europsku sigurnost, unatoč našim opetovanim ponudama", stoji u priopćenju. "Sjedinjeni smo s partnerima, uključujući NATO, EU i njihove države članice, kao i Ukrajinu i ostajemo odlučni učiniti ono što je potrebno za očuvanje integriteta međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima - navodi se u saopćenju.
 

17:19 - Više od 4.000 ljudi, uglavnom žena i djece, do sada je pobjeglo preko granice iz Ukrajine u Moldaviju. Još nije jasno da li nameravaju da ostanu tamo ili da pređu u Rumuniju.

- Očekujemo mnogo veći broj - rekao je Roland Schilling, regionalni predstavnik UN-ove Agencije za izbjeglice, za BBC.

17:06 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se ponovo na Twitteru te najavio dodatne oštre sankcije prema Rusiji o kojima diskutuje sa fransuskim predsjednikom.

- Tražimo isključenje Rusije sa SWIFT-a, uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine i druge efikasne korake za zaustavljanje agresora - napisao je.

16:57 - Metro u Khrakovu prepun je civila jer se metro trenutno koristi kao sklonište.

 

16:44 - Uveden je policijski sat u Kijevu, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

- Ne plašim se za sebe, ja sam borac - kaže on, ali priznaje da je zabrinut za tri miliona ljudi za koje je odgovoran koji žive u Kijevu.

16:30 - Ruske okupacione snage pokušavaju da zauzmu Černobil. Naši branioci daju svoje živote da se tragedija iz 1986. godine ne ponovi. Ovo je objava rata cijeloj Evropi, napisao je ukrajinski predsjednik Zelenski na Twitteru.

 

16:16 - Prema podacima Komande združenih snaga, u oblasti Hluhova, ukrajinska vojska je  neutralisala kolonu od 15 ruskih tenkova T-72. 

16:03 - Ruske snage došle su i do Černobila. Borbe sa ukrajinskom vojskom se vode nedaleko od elektrane u ovom gradu. Ministar unutrašnjih poslova Anton Heraščenko je upozorio da granatiranje ovog područja može poremetiti zakopani radioaktivni materijal.

15:52 - Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je onesposobila 74 kopnena objekta ukrajinske vojne infrastrukture.

- Onesposobili smo 11 aerodroma Ratnog vazduhoplovstva, tri komandna mjesta, bazu Mornaričkih snaga Ukrajine, kao i 18 radarskih stanica protivvazdušnih raketnih sistema S-300 i Buk-M1 - rekao je Igor Konaševkov.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da ne nanose nikakve udare na civilne objekte na teritoriji Ukrajine, samo na vojnu infrastrukturu, te da ništa ne prijeti civilnom stanovništvu.

Otprilike dva sata kasnije, ministarstvo je dodalo da ukrajinski graničari "ne pružaju nikakav otpor", ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane su ugušeni, a infrastruktura vojnih vazdušnih baza onesposobljena. Ministarstvo odbrane nije potvrdilo informaciju stranih medija o ruskom avionu oborenom iznad Ukrajine.

15:37 - Reporterka CNN-a Natasha Bertrand na Twitteru javlja kako su ruske snage zauzele aerodrom Antonov koji se nalazi 20 kilometara od Kijeva.

- Ove trupe koje vidite, to su vojnici iz ruskog zrakoplovstva. Zauzeli su aerodrom - napisala je na Twitteru.

 

Osim toga, tamošnji mediji javljaju da ruski tenkovi ulaze u Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini. Harkov bi prema pisanju ukrajinskih medija vrlo brzo mogao biti u potpunosti okupiran.

15:33 - Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, rekla je za rusku državnu televiziju da jutrošnji napad na Ukrajinu "nije početak, nego kraj rata".

- Kao prvo, ovo nije početak rata. To je vrlo važno. Pokušavamo spriječiti razvoj događaja koji bi mogao eskalirati u svjetski rat. A kao drugo, ovo je kraj rata - kazala je Zaharova.

15:27 - Četiri balističke rakete lansirane su sa teritorije Republike Bjelorusije u jugozapadnom pravcu na Ukrajinu. Rakete su ispaljene iz vojne baze u Chojnikiu koja je udaljena 250 kilometara od Kijeva.

Bjelorusija je aktivno uključena u rat sa Ukrajinom. Ruska vojska potpomognuta bjeloruskom vodi borbe protiv ukrajinskih vojnika u blizini Kijeva u nastojanju da se približe glavnom gradu Ukrajine.

VEZANI TEKST - Orban osudio invaziju Rusije na Ukrajinu: Nećemo slati vojnike, ali ćemo pružiti humanitarnu pomoć
 

15:18 - Mađarski premijer Viktor Orban osudio je rusku invaziju na Ukrajinu.

Istakao je da "Mađarska mora da se kloni ovog ratnog sukoba jer nam je najvažnija sigurnost naroda"

- Ne dolazi u obzir da u Ukrajinu šaljemo ili vojnike ili vojnu opremu. Ali ćemo naravno pružiti humanitarnu pomoć. Ne možemo prihvatiti prijedloge ljevice koji bi ugrozili snabdijevanje Mađarske energentima i gasom

15:08 - Poljska priprema medicinski voz za prijevoz Ukrajinaca ranjenih u ruskoj invaziji.

- Poljska se sprema da prihvati migrante iz Ukrajine, uključujući ukrajinske državljane pogođene oružanim sukobom. Učinit ćemo sve da osiguramo da svaka osoba koja uđe na teritoriju Poljske ima pristup zdravstvenoj zaštiti, uključujući hospitalizaciju. U bolnicama se pripremaju kreveti za prijem ranjenika - naveli su iz ministarstva zdrastva Poljske.

Poljski ministar zdravlja Adam Niedzielski rekao je da je Poljska pripremila listu od 120 bolnica u kojima se mogu liječiti ljudi pogođeni sukobom u Ukrajini.

- Ukupno procjenjujemo da bi u ovom trenutku bilo moguće primiti nekoliko hiljada pacijenata povrijeđenih - kazao je on.

VEZANI TEKST - Informacije ambasade: Ukrajina zarobila dva ruska vojnika
 

14:44 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da Rusija želi "da uspostavi marionetsku vladu u Ukrajini".

- Rusija će pokušati da se riješi legitimnih ukrajinskih vlasti, uspostavi marionetsku vladu i natjera je da potpiše neki bilateralni sporazum s Rusijom. Cilj Rusije je da okupira teritoriju i ukloni sadašnju vlast - saopćeno je iz kabineta predsjednika Ukrajine.

14:08 - U Kijevskoj oblasti u blizini glavnog grada Ukrajine vode se žestoke borbe. Ruska vojska sve je bliže Kijevu. Potmognuta bjeloruskim snagama, kako kopnenim, tako i zračnim, pokušavaju doprijeti do glavnog grada koji je već bombardovan u par navrata od jutros. U nastojanju da ih spriječe da zauzmu i Kijev, ukrajinska vojska oborila je sedam ruskih letjelica, odnosno vojnih aviona i helikoptera. 

 

Ukrajinska vojska bilježi napredak i u drugom najvećem ukrajinskom gradu Harkovu, gdje za sada uspjevaju potisnuti ruske trupe koje su okružile ovaj grad.

Ukrajinski tenk u centru Kijeva, foto: Anadolija

14:00 - Predsjednik Francuske Emannuel Macron smatra da su ovi događaji prekretnica u historiji Evrope.

- Učinili smo sve da pokušamo izbjeći ovaj ratni čin. Francuska odbacuje nadu u dijalog s Rusijom i daje apsolutnu podršku i solidarnost istočnim saveznicima Evrope i Ukrajini. Njihova sloboda je i naša sloboda - kazao je predsjednik Francuske.

Predsjednik Francuske sastao se nedavno sa Vladimirom Putinom u nastojanju da se odnosi između Ukrajine i Rusije stabiliziraju.

13:20 - Ukrajinski mediji prenose da ukrajinske snage navodno potiskuju ruske trupe stacionirane u predgrađu Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini.

13:11 - U ruskom zračnom napadu poginulo je šest osoba u blizini Kijeva. Još 12 osoba je ranjeno dok je Rusija napala dvije vojne baze u Brovaryma, gradu u Kijevskoj oblasti.

13:05 -  Ruske snage oborile su ukrajinski vojni transportni avion. U avionu je bilo 14 vojnika, a za sada je potvrđeno da je pet vojnika poginulo.

13:00 - Glavni grad Ukrajine Kijev pod totalnim je saobraćajnim kolapsom dok stanovnici pokušavaju pobjeći iz grada nakon ruske invazije. Ruska vojska zajedno sa bjeloruskom tenkovima napreduju ka Kijevu. Udaljeni su svega sto kilometara. Od jutros u Kijevu se začulo nekoliko eksplozija, a poginula je najmanje jedna osoba.

Foto: The Guardian

12:57 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin spreman je da pregovara sa čelnicima Ukrajine o njenom neutralnom statusu i odbijanju raspoređivanja oružja ako Kijev bude spreman da odgovori, kazao je Dmitrij Peskov, sekretar za štampu Kremlja.

12:55 - Nekoliko ukrajinskih vojnika predalo se ruskim snagama.

12:52 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će u petak biti održan virtuelni samit zemalja članica alijanse.

- To će biti nova realnost, nova Evropa nakon invazije koju smo vidjeli danas - poručio je Stoltenberg.

- U istočni dio Saveza razmještamo dodatne odbrambene kopnene i zračne snage, kao i dodatna pomorska sredstva. Povećali smo spremnost naših snaga za odgovor na sve nepredviđene situacije. Danas smo održali konsultacije oko člana 4. Washingtonskog ugovora. Odlučili smo, u skladu s našim odbrambenim planiranjem zaštite svih saveznika, poduzeti dodatne korake za daljnje jačanje odvraćanja i odbrane u cijelom Savezu. Naše mjere su bile i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće - naveli su iz NATO-a.

12:51 - Ruski vojnici sa tenkovima ulaze u Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini. 

12:46 - Ruske snage pokušale su se probiti kroz Mlavičku koja se nalazi 100 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, ali su naišli na otpor ukrajinske vojske. Na toj lokaciji trenutno se vode žestoki kopneni sukobi.

12:27 - Ruske trupe zauzele su Sjevernokrimski kanal i hidroelektranu Kahovka.

VEZANI TEKST - Britanski premijer Johnson pozvao lidere NATO-a na hitni sastanak
 

12:23 - Britanski premijer Boris Johnson pozvao je sve čelnike NATO-a na hitan sastanak nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini.

- Ovo je katastrofa za naš kontinent. Jutros ću se obratiti naciji o ruskoj invaziji Ukrajine. Sa liderima G7 sastat ću se na sastanku i pozivam sve lidere NATO-a na hitan sastanak što je prije moguće - kazao je Johnson.

 12:15 - Ukrajinska vojska zarobila je nekoliko ruskih vojnika u mjestu Petropavlivka koje se nalazi u blizini Luganska. Na tom lokalitetu vode se žestoki oružani sukobi.

VEZANI TEKST - Zelenski: Dat ćemo oružje svakome ko želi da brani zemlju, budite spremni!
 

12:11 - Lokalne vlasti su izvijestile da je 18 ljudi poginulo nakon ruskih napada na vojnu bazu u selu Lypetske u blizini Odese, crnomorskog lučkog grada na jugu Ukrajine.

12:08 - Ukrajinska vojska oborila je tri ruska helikoptera u blizini aerodroma u Hostomelu.

 

12:04 - U bombardovanju Kijeva, glavnog grada Ukrajine, poginula je najmanje jedna osoba.

12:01 -  Moskovska berza od početka invazije Rusije na Ukrajinu pala je za 28 posto, a indeks ruske rublje za 35,8 posto. Ruske akcije na Londonskoj berzi pale su za 70 posto. Rublja je pala na historijski minimum.

VEZANI TEKST -  Ukrajinski ambasador tražio da Turska zatvori moreuze Dardanele i Bosfor za ruske snage
 

11:55 - Ukrajina je zatražila od Turske da blokira Bosfor za ratne brodove, s obzirorm da prema međunarodnoj konvenciji iz Montreuxa, članica NATO-a Turska ima kontrolu nad prolaskom brodova između Sredozemnog i Crnog mora, što je čini potencijalno ključnim igračem u bilo kojem vojnom sukobu između Rusije i Ukrajine.

11:44 - U sukobima između ruske i ukrajinske vojske raste broj žrtava: Ubijeno 40 ukrajinskih vojnika i 10 civila, desetine ranjeno.

11:36 - U Kijevu se začulo nekoliko jakih eksplozije i u centru grada. Nije poznato da li ima žrtava.

11:33 - U glavnom gradu Ukrajine Kijevu začula se jaka eksplozija, što bi moglo značiti da je Rusija napala i glavni grad ove zemlje.

Još nije poznato da li ima žrtava i odakle je eksplozija došla.

VEZANI TEKST -  Nekoliko istočnih članica NATO-a pokrenule član 4. sporazuma o zajedničkoj odbrani
 

U glavnom gradu Ukrajine, kao i širom zemlje zabilježene su ogromne gužve i kolone automobila u nastojanju stanovništva da se sakrije od mogućih bombardovanja.

Zračni napad dogodio se i u neposrednoj blizini Kijeva.

11:22 - Širom Ukrajine jutros su se čule eksplozije, a ukrajinski predsjednik je objavio ratno stanje.

Ljudi masovno bježe iz Kijeva, a pred bankama, trgovinama i apotekama su velike gužve.

 Pojedini mediji su objavili snimke ogromnih gužvi na saobraćajnicama koje vode van Kijeva.

Na društvenim mrežama ljudi navode kako se u gradu osjeća panika. Neki su odabrali da odu u skloništa, dok TV snimci također prikazuju ljude koji se mole na ulici.

CNN navodi da se sav promet preko Sjevernog mosta u Kijevu u četvrtak ujutro odvija prema zapadu, a da nema automobila koji se kreću prema istoku. 

Rano u četvrtak ujutru, novinari CNN-a čuli su eksplozije koje su dopirale sa istoka grada, u pravcu međunarodnog aerodroma Borispil.

VEZANI TEKST - Kina, Mađarska, Srbija: Ko su Putinovi saveznici i zašto?
 

Eksplozije su zabilježene i u drugim dijelovima Ukrajine, uključujući Harkov i lučki grad Odesu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.