open-navfaktor-logo
search
Parlament izglasao
Ukrajina uvela vanredno stanje, Rusi evakuirali hemijsko postrojenje na Krimu
Ukrajinski parlament upravo je izglasao uvođenje vanrednog stanja, koje na snagu stupa u ponoć i trajat će najmanje 30 dana.
23.02.2022. u 21:45
get url
text

VEZANI TEKST - Ukrajina uvodi vanredno stanje, šta to znači

Vanredno stanje vrijedit će za cijelu Ukrajinu, uz izuzetak proruskih separatističkih pokrajina Donjeck i Lugansk, objavio je BBC. One su, naime, u vanrednom stanju od 2014. godine.

Zahvaljujući proglašenju vanrednog stanja vlada može u bilo kojem trenutku proglasiti policijski sat te provjeravati lične dokumente svih građana. Uvode se i restrikcije za niz digitalnih i radio-komunikacijskih servisa, za koje vlada kaže da bi mogli "dodatno zapaliti strasti". Vanredno stanje znači da i vojni rezervisti ne smiju napustiti zemlju.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je da je evakuirano hemijsko postrojenje na Krimu, ukrajinskom poluotoku kojeg je Rusija anektirala.

- Zabrinjavajući izvještaji iz Krima. Kompletna noćna smjena hemijskog pogona Titan u Armjansku je evakuirana. Ovo bi mogla biti priprema za još jednu rusku insceniranu provokaciju. Izgleda da Moskva nema granica u pokušajima da lažira izgovor za daljnju agresiju - napisao je Kuleba na Twitteru.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.