open-navfaktor-logo
search
Apel za pomoć
Ukrajina traži oružje od NATO-a, očekuju se žestoke borbe sa Rusima na istočnom frontu
Ukrajina se priprema za borbu za kontrolu nad svojim industrijskim istokom i apelovala na dodatnu pomoć sa Zapada nakon što su se ruske snage povukle iz razorenih predgrađa Kijeva kako bi se pregrupisale, prenosi AP.   
07.04.2022. u 11:17
get url
text

Ukrajinske vlasti su pozvale ljude da se što prije evakuišu iz regiona Donbasa prije nego što Rusija pojača ofanzivu.

U Briselu, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je NATO da osigura više oružja za njegovu ratom razorenu zemlju kako bi se spriječila daljnja zvjerstva poput onih koji su se dogodili u gradu Buča.

- Moja agenda je vrlo jednostavna... to je oružje, oružje i oružje - rekao je Kuleba kada je u četvrtak stigao u sjedište NATO-a na razgovore s ministrima vanjskih poslova te vojne organizacije o borbi Ukrajine protiv ruske invazije.

- Znamo kako se boriti. Znamo kako da pobijedimo. Ali bez održivih i dovoljnih zaliha, ove pobjede će biti praćene ogromnim žrtvama - rekao je Kuleba.

- Što više oružja dobijemo i što prije stigne u Ukrajinu, više ljudskih života će biti spašeno -  dodao je.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je članice da obezbijede više oružja, a ne samo odbrambenog oružja. Neke članice NATO-a zabrinute su da bi mogle biti sljedeća meta Rusije, ali alijansa nastoji izbjeći poteze koji bi zemlje mogli uvući direktno u sukob.

- NATO ne šalje trupe da budu na terenu. Također imamo odgovornost spriječiti da ovaj sukob eskalira izvan Ukrajine i da postane još smrtonosniji, još opasniji i destruktivniji - rekao je Stoltenberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.