open-navfaktor-logo
search
Traju pregovori
Ukrajina odbila ruski prijedlog o neutralnosti po "austrijskom modelu"
Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izjavio je da je ruski prijedlog da Ukrajina usvoji neutralnost po austrijskom modelu neprihvatljiv.
16.03.2022. u 14:12
get url
text

Mihailo Podoljak, član ukrajinskog pregovaračkog tima, rekao je lokalnim medijima da svaki mirovni sporazum mora biti pod ukrajinskim uslovima koji štite njen suverenitet, prenosi BBC.

- Razumijemo pokušaj naših partnera da ostanu proaktivni u procesu pregovora, pa su i koristili riječi o 'švedskom' ili 'austrijskom modelu' neutralnosti. Ali Ukrajina je sada u stanju izravnog rata s Rusijom – rekao je Podoljak.

On je naglasio da model može biti samo 'ukrajinski' i samo sa zakonski provjerenim sigurnosnim garancijama i bez drugih modela ili opcija.

Ranije jutros, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija otvorena za mirovni sporazum prema kojem neutralna Ukrajina održava vlastitu vojsku i mornaricu, poput Austrije ili Švedske.

Austrija ima svoju vojsku, ali je obvezana na neutralnost Austrijskim državnim ugovorom iz 1955. i njenim ustavom koji zabranjuje ulazak u vojne saveze i uspostavu stranih vojnih baza na njenom teritoriju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.